Це один з ключових міжнародних договорів. УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, заявляє, що цей документ за своїм духом та основними принципами є актуальним сьогодні, як ніколи.

«Конвенція продовжує захищати права біженців по всьому світу», — зазначив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. «Завдяки Конвенції врятовано мільйони життів. Сімдесят років минуло відтоді, як документ був складений, отож важливо, щоб міжнародне співтовариство захищало його принципи». Він висловив тривогу з приводу нещодавніх спроб де-
яких урядів знехтувати чи обійти принципи Конвенції, починаючи від видворення та недопуску біженців і шукачів притулку на сухопутних та морських кордонах, до пропозицій щодо примусової передачі їх у треті держави без належних гарантій безпеки.

Також Гранді наголосив, що цей договір є вирішальною складовою міжнародного права в галузі прав людини і залишається таким же актуальним зараз, як і тоді, коли він був розроблений та погоджений. «Мова Конвенції чітко артикулює права біженців і залишається застосовною в контексті сучасних та безпрецедентних викликів і надзвичайних ситуацій, таких як пандемія
COVID-19», — сказав верховний комісар ООН.

Він наголосив на необхідності дотримання міжнародним співтовариством ключових принципів захисту біженців, викладених у Конвенції, включаючи право того, хто втікає від переслідування, не бути повернутим на шлях шкоди чи небезпеки.