Це новий найвищий показник цього року, заявив начальник служби охорони держкордону при МВС Литви Рустам Любаєв.

За його словами, за перші години понеділка 2 серпня прикордонники знову відзначають «перспективу досягнення досить значного» числа біженців. З опівночі вони вже затримали 109 мігрантів із Білорусі. Минулого тижня литовські прикордонники також звітували про рекордну кількість затриманих біженців.

Балтійська країна, яка має майже 680-кілометровий кордон з Білоруссю, звинувачує Мінськ у навмисному пропуску мігрантів через його кордони.

Олександр Лукашенко неодноразово погрожував дозволити мігрантам із зон бойових дій, таких як Сирія, Ірак та Афганістан, проникнути до ЄС у відповідь на санкції, запроваджені проти Мінська після спірних президентських виборів у серпні минулого року, та подальших репресій проти опозиції, інформує «Радіо Свобода».

Євросоюз уже заявив, що підтримає Литву. Так, учора почався візит до цієї країни єврокомісарки з внутрішніх справ Ільви Йоганссон. Планується, що вона обговорить подальші кроки протидії ситуації з мігрантами, які потрапляють до країни через кордон із Білоруссю. Йоганнсон планує зустрітися з прем’єр-міністром Литви Інгрідою Сімоните у Вільнюсі, повідомили в Брюсселі. Також відбудеться її візит на пункт перетину кордону Падваріонис разом із міністром внутрішніх справ Аґне Білотайте. У своїх переговорах з литовськими політиками Йоганссон планує більш детально окреслити характер додаткової підтримки ЄС. Також можливі додаткові санкції ЄС стосовно Білорусі.