За повідомленням Федерального міністерства охорони здоров’я, понад половина населення Німеччини повністю вакцинована від коронавірусу, а більш як 70% отримали перше щеплення.

За даними відомства, вперше з початку кампанії вакцинації пропозиція препарату перевищує попит. А до кінця серпня очікується поставка ще 100 млн доз. У зв’язку з цим Німеччина надішле лишки вакцини країнам, що розвиваються, виконавши дану раніше обіцянку.

Ідеться про щонайменше 30 млн доз AstraZeneca і Johnson & Johnson. Уряд має намір спрямувати їх за призначенням до кінця року. Проте перш ніж ампули з препаратом можна буде постачити за кордон, слід дотриматися певної процедури. Так, невикористані дози з клінік і центрів вакцинації усієї країни повернуть у федеральне сховище, де фахівці перевірять їх якість і термін придатності.

Гамбург і Берлін уже оприлюднили свій намір повернути десятки тисяч доз вакцини уряду. В цих регіонах кількість повернень становить понад 60 тисяч доз. Також в акції візьмуть участь Північний Рейн-Вестфалія, Шлезвіг-Гольштейн, Нижня Саксонія і Баварія.

Як повідомив представник Міністерства охорони здоров’я, процес прийняття вакцини розпочнеться уже невдовзі. Відомство забере залишки препарату зі сховищ федеральних земель, після чого передасть країнам, котрі їх потребують.

Зокрема, 80% доз будуть доправлені в COVAX — глобальну ініціативу з вакцинації, чия діяльність спрямована на зменшення нерівності у вакцинах у цілому світі. За подальший розподіл препарату по країнах відповідатиме рада цієї організації. Решту, котра залишиться, Міністерство охорони здоров’я передасть безпосередньо окремим країнам — за вибором Німеччини. Вже відомо, що в цьому списку — Україна, Вірменія та Намібія. Три мільйони доз призначено для Західних Балкан.

Берлін.