Саме цього дня 29 років тому на звернення Генерального секретаря ООН Україною було направлено передову групу 240-го спеціального окремого батальйону ЗС України до колишньої Республіки Югославія.

Того дня незалежна Україна вперше заявила про себе на міжнародній арені із забезпечення миру та безпеки у світі. Згодом з метою вшанування мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті воїнів-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі національного контингенту та персоналу, Верховною Радою України було одностайно прийнято постанову щодо започаткування Дня українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні.

Історія

Миротворчу діяльність Україна розпочала у 1992 році. Відтоді понад 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у більш як 27 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі — МОПМБ) у різних регіонах планети — у країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан, Ліберія та Кот-д’Івуар), у країнах Близького і Середнього Сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах світу.

За цей час військовослужбовці Збройних Сил України залучалися до виконання цілого спектра завдань — проводили заходи з роз’єднання конфліктуючих сторін, відновлювали дороги та інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку при проведенні виборів у країнах перебування тощо.

Загалом проведено транспортування повітряним, морським і сухопутним транспортом понад 91 тисячі військовослужбовців, виконано майже 60 тисяч вильотів літаків і вертольотів, перевезено понад 300 тисяч тонн вантажів.

Водночас, на превеликий жаль, 58 військовослужбовців ЗС України втратили життя під час участі в цих операціях.

Сучасний стан

На сучасному етапі Збройні Сили України продовжують виконання завдань у МОПМБ, роблять вагомий внесок у справу побудови миру на всій планеті.

На цей час 331 військовослужбовець Збройних Сил України бере участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі Спільних миротворчих сил.

На постійній основі за кордоном виконують завдання два національні контингенти та національний персонал.

Перший контингент — 18-й окремий вертолітний загін — дислокується та виконує завдання на Африканському континенті у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго з березня 2012 року.

Загальна чисельність контингенту — 250 осіб (126 офіцерів та 124 особи старшинського, сержантського та рядового складу).

На озброєнні підрозділу перебуває 8 вертольотів — 4 транспортно-бойові Мі-8 та 4 транспортні Мі-8, а також 53 одиниці автомобільної та спеціальної техніки. Підрозділ дислокується на аеродромах міст Гома, Бені, Калеміє та Бунія.

Виконуючи завдання Місії ООН, 18-й окремий вертолітний загін проводить повітряну розвідку та спостереження, надає вогневу підтримку наземним силам ООН, забезпечує медичне транспортування та евакуацію поранених. Крім того, екіпажі Мі-8 щоденно забезпечують перевезення персоналу місії та вантажів, що у свою чергу є важливим елементом забезпечення життєдіяльності місії.

Другий національний контингент — інженерний підрозділ, який виконує завдання у складі КФОР під безпосереднім керівництвом командувача сил КФОР, Місії НАТО та базується на військовій базі «Ново Село» в Косово, Республіка Сербія.

Загальна чисельність контингенту — 40 осіб, які виконують завдання із забезпечення свободи пересування територією Косово, окремі заходи інженерного обладнання місць розташування військ та розмінування місцевості в інтересах багатонаціональних підрозділів сил КФОР.

Станом на сьогодні 45 представників національного персоналу виконують завдання в місіях ООН, НАТО та Спільних миротворчих силах, серед яких — Місія ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (10 осіб), Місія ООН у Косово (2 особи), Місія ООН у Республіці Південний Судан (4 особи), Тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (6 осіб), Сили ООН з підтримання миру на Кіпрі (1 особа), Багатопрофільна інтегрована Місія ООН зі стабілізації у Малі (12 осіб), а також Спільні миротворчі сили у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (10 військових спостерігачів).

При цьому основними завданнями військових спостерігачів у місіях НАТО, ООН та Спільних миротворчих силах є здійснення заходів з контролю виконання угод про припинення вогню, патрулювання зон відповідальності, збір та аналіз інформації, а також сприяння у наданні гуманітарної допомоги цивільному населенню.

На штабних офіцерів зі складу МОПМБ покладено виконання обов’язків відповідно до обійманих посад у складі багатонаціональних штабів та органів управління відповідних місій та операцій ООН та НАТО.

Оцінка міжнародних партнерів

Вважаю за доцільне наголосити, що участь ЗС України у міжнародних місіях має ключове значення для нашої держави, розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і, водночас, є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

Ми повинні розуміти, що, беручи участь у МОПМБ, військовослужбовці ЗС України передусім забезпечують захист та реалізацію національних інтересів. Завдяки їхнім зусиллям посилюється роль та авторитет держави на світовій політичній арені та формується думка міжнародної спільноти про Україну як про сильну і незалежну державу. Участь наших Збройних Сил у МОПМБ підтверджує намір нашої держави, закріплений у Конституції України, щодо набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

Якісне і бездоганне виконання завдань, відповідальність, мужність і високий професіоналізм особового складу підрозділів та частин Збройних Сил України, які брали та беруть участь у МОПМБ, створили українським миротворцям заслужено високий авторитет у системі НАТО та ООН. Це стало основним підґрунтям для постійного запрошення України до участі у новостворюваних та вже існуючих миротворчих місіях та розширення географії залучення Збройних Сил України до миротворчої діяльності в усьому світі.

Практичні результати

Участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки дає вагомі позитивні — і політичні, і практичні — результати, серед яких основними є:

— зміцнення авторитету нашої держави на міжнародній арені;
— створення сприятливого клімату для налагодження та активізації двостороннього політичного та економічного співробітництва з відповідними країнами;
— удосконалення військовослужбовцями Збройних Сил України професійних навичок відповідно до стандартів НАТО та ООН;
— впровадження стандартів ЗС провідних країн у діяльність ЗС України, що у свою чергу дає змогу досягнути необхідного рівня взаємосумісності з арміями країн—членів НАТО;
— підвищення оперативних спроможностей та ефективності виконання бойових завдань на сході України в результаті набуття практичного досвіду.

Юрій ТУКАЛЕНКО, начальник відділу національних контингентів Центру національних контингентів та національного персоналу Об’єднаного штабу Командування об’єднаних сил ЗС України, полковник.

 

Фото 18-го окремого вертолітного загону, ДР Конго.