Акція у столиці зібрала кількасот його земляків, знайомих та друзів, повідомляє Укрінформ. Її учасники тримали біло-червоно-білі стяги, фото Шишова з написами «Світла пам’ять герою вільної Білорусі», скандували «Живе Білорусь», «Герої не вмирають, допоки їх пам’ятають». Люди вимагали передусім об’єктивного розслідування. Всі, хто знав Шишова, одностайно зазначають, що не вірять у те, що він міг сам вкоротити собі віку. Вони кажуть, що це вбивство, заподіяне або спецслужбами Білорусі, або спільно з ФСБ Росії.

Водночас слідчі перевіряють дві версії смерті громадянина Білорусі Віталія Шишова, якого знайшли повішеним 3 серпня — самогубство або вбивство.

Раніше повідомлялося, що 3 серпня в Києві в парку знайшли повішеним громадянина Білорусі Віталія Шишова, який зник у понеділок, 2 серпня. «Білоруський дім в Україні» (БДУ) заявляє, що за главою організації Віталієм Шишовим велося стеження. У БДУ переконані, що «це спланована чекістами операція з ліквідації справді небезпечного для режиму білоруса».

За ходом розслідування цієї справи стежитимуть і з-за кордону. Впливові міжнародні організації та країни вже висловили свою стурбованість. Зокрема, Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що залякування громадянського суспільства в Білорусі має припинитися. При цьому у відомстві наголосили, що наразі не пов’язують смерть білоруського активіста з наступом Олександра Лукашенка на опозицію.

У Брюсселі також очікують встановлення причини смерті білоруського активіста, повідомила представниця Європейської комісії Набіла Массралі. «Українська влада здійснює розслідування цього випадку, і ми очікуємо результатів, щоб зрозуміти причину цієї дуже нещасної смерті», — заявила вона, передає агенція «Інтерфакс-Україна».

Уважно стежитимуть за розслідуванням і Сполучені Штати. Про це заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс на брифінгу. «Ми глибоко засмучені повідомленнями про трагічну смерть Віталія Шишова. Ми продовжимо уважно стежити за розслідуванням української влади щодо причин його смерті. Пан Шишов був важливим представником білоруського громадянського суспільства і був змушений жити за межами своєї країни через репресії проти журналістів, громадянського суспільства, політичної опозиції, спортсменів та простих громадян з боку режиму Лукашенко», — сказав Прайс.

Він нагадав, що останнім часом сталися «тривожні інциденти такого роду», зокрема, примусова посадка літака авіакомпанії Ryanair та нещодавня ситуація на Олімпіаді, коли білоруську спортсменку Христину Тимановську намагалися силоміць вивезти з Токіо до Білорусі.

На знімку: учасники жалобної акції у Києві під посольством Білорусі.

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).