Щоправда, і молода Ангела, і «матуся» Меркель не переймалася цією проблемою, і навіть не робила спроб щодо зміни власного образу.

Але днями італійський кутюр’є Джорджіо Армані в інтерв’ю журналу Zeit Magazin зробив канцлеру щодо її вбрання комплімент. «Я завжди вважав її стиль цікавим, пошиті на замовлення піджаки зі штанами, котрі до них дуже пасують», — зазначив 87-річний Армані. За його словами, цей стиль випромінює упевненість у собі і дає змогу жінці на рівних конкурувати з чоловіками в костюмах. Майстер знає, про що говорить: бренд «Армані», заснований у 1975 році, прославився своїми костюмами.

На прохання журналу всесвітньо відомий модельєр зобразив власний дизайн вбрання для Меркель. У його версії канцлер вбрана у костюм чорного кольору із широкими опущеними плечима та м’якими брюками типу «Марлен».

Дизайнери одягу негайно відреагували на роботу Армані, зазначивши, що піджаки пані Меркель можуть бути різних кольорів — темно-синього, чорного, темно-червоного. Як і сміливіших, приміром, лайму чи фуксії...

Водночас спостерігачі та експерти зазначають, що канцлер не соромиться надягати одне й те саме вбрання кілька разів, що, до речі, подобається ощадливим німцям. Комплекти одягу глави уряду демонструють бережливість і постійність. Населення схвально ставиться до такого підходу Меркель у виборі власного гардероба. А її прихильники вважають, що ніхто не рахує, скільки разів будь-який політик вийшов на люди в одному й тому само вбранні…

До речі, невдовзі завершується четвертий канцлерський термін Меркель, але вп’яте свою кандидатуру на федеральних парламентських виборах, які відбудуться у вересні, вона не висунула.

Ангела Меркель постійно балотувалася у 15-му виборчому окрузі під назвою «Передня Померанія-Рюген, Передня Померанія-Грайфсвальд 1», що на острові Рюген, де вигравала вибори вісім разів поспіль.

Тут вона й досі має власний кабінет, а в самому місті у неї є чимало улюблених місць. Зокрема, кафе, куди вона приходила перекусити, що його господарі залюбки показують туристам.

Звісно, що не тільки земляків Меркель, а й багатьох людей в інших країнах цікавить: яким вона бачить своє майбутнє? Принаймні в перші дні після того, як залишить посаду канцлера. Під час недавнього візиту до Вашингтона у спілкуванні зі студентами та науковцями Університету Джонса Хопкінса політик поділилася думками щодо цього. За словами Меркель, можливо, за звичкою, вона замислиться про плани на цей день, але швидко зрозуміє, що ці завдання вже виконує інша людина. «Вважаю, мені це сподобається», — припустила політик.

Утім, Меркель зазначила, що має намір взяти паузу, щоб подумати, в чому полягають її інтереси, оскільки за останні 16 років на це в неї було обмаль часу...

Берлін.