Її творці стверджують про значні паралелі в розвитку наших держав.

Виставку організовано в рамках проекту «Перелом на Сході. Життя змінюється» за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччина й Генерального консульства ФРН у Донецьку з офісом у Дніпрі, а також Українським інститутом національної пам’яті й за підтримки Дніпра.

«Ця виставка про те, як падав Берлінський мур. Цього року виповнюється уже 60 років від моменту, як почали його будувати. Ті переломи в Німеччині мали наслідки для Східної Європи. В тому числі й України. І цього року ми відзначаємо тридцятиріччя української незалежності», — розповіла генеральний консул ФРН Таня Байєр (на знімку).

Експозицію із двадцяти стендів зі світлинами розділено бетонними блоками, на які скопіювали деякі графіті з тодішньої стіни. Нанесли й сучасні малюнки. Фото показують як позитивні, так і спірні моменти становлення об’єднаної Німеччини.

Начальник Південно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін бачить подібність історичних, суспільно-політичних і соціокультурних німецьких сюжетів з українськими реаліями. Зокрема, в експозиції відображено ностальгічні спогади про так звані східні булочки, які вважалися кращою здобою Західної Німеччини.

«Це знайомство з Німеччиною, з якою в нас тісні контакти. Тут можна зрозуміти й себе, свою країну. Побачити, куди нам треба рухатися. Адже те, що переживають німці останні 32 роки, в чомусь переживаємо й ми», — уважає він.

Міський голова Дніпра Борис Філатов зазначає, що Берлінський мур був символічним кордоном між цивілізацією і тоталітарними режимами, де ігнорувалися людські права й свободи: «Сьогодні ця стіна розташована на межі з нашими окупованими територіями, за двісті кілометрів від Дніпра, який є форпостом вільного світу й становим хребтом української незалежності. Ми разом із мільйонами німців побачили, як падає Берлінський мур, так само ми побачимо й падіння стіни в Донбасі».

Фото з відкритих джерел.