У країні вже більше тижня вирують небувалі лісові пожежі, з якими місцевим вогнеборцям дедалі складніше справлятися. Спека в понад 40 градусів і сильний вітер сприяють розростанню зони загоряння.

Найнебезпечнішна ситуація складається в столичному окрузі Аттика. Вогонь охопив лісові масиви в районі приміських сіл Варібобі, Стамат, Родополі, Фракомакедонес, Малакасе, Капандріті. Сосновий ліс охоплено полум’ям у районі озера Марафон, а вогонь дедалі ближче підступає до столиці. Міській владі через пожежі й сильний дим довелося навіть перекрити рух бульварами Маратонас та Ехетлос, що ведуть до виїзду з Афін.

Ще драматичніша ситуація складається на острові Евія, який майже весь охоплений вогнем. Люди вже кілька діб навіть не лягали спати, а допомагали пожежникам, які намагаються усіма силами зупинити наступ вогню на будинки. А жителів невеликого містечка Лімні, що в північній частині острова, довелося терміново евакуювати поромами на материкову частину, бо полум’я оточило цей населений пункт і загрожувало життю людей.

Як повідомив на екстреному брифінгу заступник міністра цивільного захисту Нікос Хардаліас, зараз пожежники  гасять на території країни 154 лісові пожежі. За його словами, тільки за добу в Греції виникло 98 нових осередків загоряння. Вогонь уже знищив ліс на сотнях гектарів, десятки житлових будинків, кілька будівель промислових підприємств. Не обійшлося і без людських жертв. Нікос Хардаліас висловив глибокі співчуття у зв’язку із загибеллю добровольця, який допомагав вогнеборцям у районі міста Іпократіо Політія в Аттиці. Смертельну травму дістав 38-річний пожежник, на якого впав електричний стовп, його винесли з вогню і доправили в одну з лікарень Афін, але лікарі вже не могли йому допомогти.

Кілька країн в екстреному порядку відрядили до Греції своїх пожежників, які надають допомогу втомленим  колегам. Так, Україна направила 100 своїх пожежників. За повідомленням Державної служби України з надзвичайних ситуацій, їх кинули на боротьбу з вогненною стихією у районі населених пунктів Спатару й Метохі, на які вогонь наступав фронтом більш ніж у два кілометри. Нашим пожежникам неймовірними зусиллями вдалося зупинити просування вогню на ці села. Вони врятували церкву, 27 житлових будинків, 33 господарські будівлі, зерносховище, притулок для собак, 54 вулика на пасіці й величезну отару овець.

Як повідомляють грецькі ЗМІ, поліція посилила спостереження за тими громадянами, які нехтують усіма заборонами й вирушають до лісу на відпочинок чи для збирання ягід і грибів. Правоохоронці вже затримали двох осіб, яких підозрюють у навмисному підпалі лісу в районі населених пунктів Кріонері й Петруполі. Влада не виключає, що й інші осередки загоряння з’явилися за участі безвідповідальних громадян, які розкладали багаття в лісах чи палили стерню, що категорично заборонено робити.