Останній прямий нащадок гетьмана Кирила Розумовського живе у Відні, є істориком і займається громадською діяльністю. Він розуміє українську, але не розмовляє нею. Нещодавно Грегор Розумовський відвідав батьківщину предків — місто Козелець на Чернігівщині.

Нагадаємо, що рід Розумів, які при наближенні до царського двору стали Розумовськими, походить із села Лемеші біля Козельця. В самому місті гетьманський нащадок побував у соборі Різдва Богородиці, зведеному матір’ю гетьмана, — тут вона у крипті собору й похована. Грегор уклонився похованню своєї далекої родички.

Він відвідав також садибу Дараганів, яка нині перебуває в жахливому стані. Її придбала Наталія Розумовська задля прийому невістки — російської імператриці Єлизавети, а потім подарувала дочці Вірі з нагоди одруження її з Дараганом — київським полковником. Фактично за весь час комплекс не знав реставрації. Покорщина — так зветься ця садиба — є в планах реконструкції за кошти обласного бюджету, але поки що кошти не виділялись навіть на проектно-кошторисну документацію.

Фото з сайту собору Різдва Богородиці м. Козельця.