На цьому акцентувала на своїй сторінці в Фейсбуці співголова фракції «Європейська солідарність» у Верховній Раді дев’ятого скликання Ірина Геращенко, реагуючи на спогади Лукашенка про ці перемовини, до яких він вдався під час прес-конференції. 

«Україна і цивілізований світ дали йому шанс вийти з міжнародної ізоляції, — йдеться в повідомленні. — Уперше за десятиріччя він зустрічав в холі свого нового, помпезного президентського палацу високих гостей з Європи. Єдина його «участь» в тодішніх подіях — це офіційне фото з президентами і канцлером. У важких і виснажливих мінських переговорах він участі не брав, не був присутній на жодному раунді і жодній закритій зустрічі».

За словами І. Геращенко, свою версію подій О. Лукашенко може розповідати тільки зі слів президента Російської Федерації Володимира Путіна, а «вагу» слова Путіна «знає весь світ».

Політикиня каже, що правда написана в мемуарах безпосередніх учасників тих драматичних подій. «Президент Франції Франсуа Олланд згадує, як Порошенко і Путін розмовляли на підвищених тонах, — пише вона. — Потім володар Кремля десь серед ночі зник. З’ясувалося, що він просто пішов трохи поспати, аби ще більше виснажити всі делегації. Коли текст далеких від ідеальних мінських угод було вичитано всіма учасниками переговорів (в залі знаходилися президенти України, Франції, РФ, канцлер Німеччини і їх делегації), після виснажливої дискусії з приводу пункту про кордони (Путін був категорично проти, наші європейські колеги вмовляли нас зосередитися на припиненні бойових дій і зупинити вбивства українців окупаційними військами, а потім думати про кордон), ВВП влаштував чергову істерику, вимагаючи, аби там поставили карлючки громадяни Захарченко і Плотницький».

Так звані представники ОРДЛО знаходилися в іншому приміщенні, а не в президентському палаці, наголосила І. Геращенко. Про їх присутність під час переговорів не могло бути й мови. Парламентарій також підкреслює, що жодної абревіатури про «ЛДНР» в мінському документі немає.

«Ми тоді дійсно переграли Путіна, щоб дати нашій армії таку важливу передишку, щоб наростити м’язи і крок за кроком звільняти українську землю», — резюмувала свій допис І. Геращенко. Вона також запропонувала невизнаному світом білоруському диктатору розповісти краще про свою участь у передачі Путіну вагнерівців і відповісти на запитання про політв’язнів.

Вл. інф.