Консультант із питань охорони здоров'я цієї організації Сенад Бегич заявив, що в Чорногорії менш як 25 відсоткам дітей, котрі народилися в 2019 році, було зроблено щеплення проти цих трьох інфекційних захворювань. Такий низький показник обов'язкової імунізації зареєстровано вперше за багато років. Це може викликати епідемію кору серед дітей дошкільного віку. Експерти ЮНІСЕФ попереджають не тільки Чорногорію, що наслідки ігнорування щеплень проти кору можуть бути серйозними, а рівень дитячої смертності може сягнути десяти відсотків.

ЗМІ Чорногорії після отримання такого сигналу звернулися по роз'яснення до місцевих фахівців. Провідний чорногорський педіатр Дусіца Гойкович пояснила таку ситуацію тим, що батьки бояться робити щеплення малюкам. Майже третина молодих батьків Чорногорії дотепер вірять у так звану «теорію змови» влади й лікарів. Мовляв, вони наполягають на обов'язковій вакцинації дітей, хоча чудово знають, що вакцини спричиняють аутизм та інші психічні розлади. Але ніхто з них не усвідомлює, що відмова від обов'язкового щеплення становить смертельну небезпеку не тільки їхній дитині, а й тисячам інших.

Поки що невідома реакція офіційної влади Чорногорії на це серйозне попередження міжнародної організації, яка опікується охороною материнства й дітей.