Вони обговорювали дію так званого закону Інцко і його наслідків для БіГ.

Варто нагадати, що Валентин Інцко з 26 березня 2009-го по 31 липня цього року обіймав посаду верховного представника міжнародної спільноти по Боснії і Герцеговині з доволі широкими повноваженнями ООН. У нього було право видавати закони, обов'язкові до виконання всіма республіками, що входять до федерації. Чим він і скористався.

Перед тим, як залишити свою посаду, австрійський дипломат ввів у Кримінальний кодекс Боснії і Герцеговини статтю про кримінальну відповідальність за заперечення «геноциду в Сребрениці» 1995 року, бо це виправдовує старі воєнні злочини й заохочує нові. Це спричинило обурення в Республіці Сербській. Понад 120 тисяч її жителів поставили свої підписи під вимогою скасувати «закон Інцко». Першим свій підпис під цим документом поставив лідер боснійських сербів Мілорад Додік, який також є представником Республіки Сербської у колективній президії БіГ, куди входять лідери трьох етнічних громад - боснійців, хорватів і сербів.

Мало того - в перші години набрання чинності «законом Інцко» Мирослав Додік у Сараєво прийшов до прокуратури й офіційно заявив, що він заперечує геноцид у Сребрениці й готовий згідно з новим законом відповідати за це. Прокурори не знали, як діяти в цьому випадку - адже на члена президії БіГ поширюється імунітет від судового й кримінального переслідування. А прецедентів у них поки що не було, тому вони тільки розвели руками...

Того самого дня Додік скликав прес-конференцію, на якій заявив, що нав'язане рішення верховного представника Валентина Інцко суперечить конституції і закону БіГ. Він додав, що «в Сребрениці справді скоєний серйозний злочин», але вводити в Кримінальний кодекс статтю з покаранням за те, що дехто не вважає це геноцидом, безглуздо. І загальний опір сербів стосовно запровадженого закону покаже всю його безглуздість, як і існування держави під назвою Боснія і Герцеговина. «Це покаже, наскільки прогнила БіГ, над якою міжнародне співтовариство чинить насильство разом із втручанням Інцко», - сказав Мирослав Додік. В інтерв'ю телеканалу Республіки Сербської ATV він заявив: «Якщо прокуратура БіГ затримуватиме людей за порушення «закону Інцко», то він запропонує парламенту РС ухвалити рішення стосовно того, що діяльність органів правосуддя БіГ не поширюється на територію Республіки Сербської, і особисто проінструктує співробітників поліції РС, як слід протистояти втручанню прокуратури Сараєво в життя сербських громадян».

З таким бойовим настроєм Мирослав Додік приїхав до Белграда для участі в круглому столі, тему якого організатори сформулювали так: «Закон Інцко - кінець Республіки Сербської чи розвал БіГ». У своєму виступі член президії БіГ категорично заявив: «Я дію проти такої Боснії і Герцеговини. Вона не підходить сербському народу». На запитання: «А що ж робити?» лідер сербів у Боснії і Герцеговині заявив, що Республіка Сербська не буде мовчки погоджуватися з нав'язаними законами, які підтримує адміністрація США. За його словами, політика США при президентові Джо Байдені є прямим продовженням політики, яку Білий дім вів стосовно Боснії і Герцеговині й у 1990-ті роки. А тому «слід дочекатися якогось нового Трампа й проголосити незалежність». Додік, однак, нагадав, що адміністрація Байдена ще як мінімум три роки буде при владі...

Мирослав Додік повідомив учасникам круглого столу, що поки парламент Республіки Сербської ухвалив рішення заборонити виконання закону Інцко на її території. І підтвердив, що політичні представники сербів відмовляться від участі в роботі органів влади БіГ.