Як повідомили в дніпропетровському КБ «Південне», ракета-носій «Антарес» складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило КБ і виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та іншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США). Підготовку «Антареса», випробування й пуск проведено за участю фахівців КБ, ПМЗ і «Хартрон-АРКОС».

«У КБ «Південне» у режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання й обробку телеметричної інформації. Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності. Наша сторона виконала весь комплекс робіт із проектування, відпрацьовування й виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія», — повідомили в бюро.

Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого — 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Основними завданнями місії є доставка провізії і речей для екіпажу, матеріалів для наукових досліджень, вивезення з МКС і подальша утилізація в щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу. Також корабель доправить на орбіту 3D-принтер, у якому використовують матеріал, що імітує місячний ґрунт, апарат очищення повітря, прототип корисного навантаження, який працює в інфрачервоному діапазоні, розроблений в Агентстві космічного розвитку.

Зазначимо, що з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 15 разів, 14 з них — успішно. Торік програму «Антарес» нагородили престижною відзнакою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення».

«Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося в короткий термін створити надійну, ефективну й доступну комерційну ракету-носій для місій з доставки корисного вантажу на МКС у рамках програм НАСА COTS (комерційні послуги орбітального транспортування) і CRS (комерційні послуги поставки). Це забезпечило міжнародну команду астронавтів провізією й устаткуванням, необхідним для функціонування МКС і реалізації на станції науково-дослідних програм», — заявили в КБ «Південне».

Вл. інф.