Про це йдеться у заяві за підсумками засідання глав федеральних земель і канцлера Ангели Меркель, ухваленій 10 серпня.

У документі зазначається, що для остаточної допомоги у відбудові підтоплених і зруйнованих стихією територій вирішено створити фонд «Допомога з відновлення 2021», кошти для якого спрямовуватимуться із спеціальних ресурсів федерації.

Щоправда, остаточне рішення буде за федеральним урядом, який розгляне цю пропозицію, найімовірніше, 18 серпня. Передбачається, що 2 млрд євро з необхідної суми буде спрямовано з бюджету — на федеральні потреби, зокрема на відновлення автобанів. Решту 28 млрд євро мають забезпечити бюджети ФРН та федеральних земель.

За актуальними даними правоохоронних органів, на заході Німеччини від повеней у федеральних землях Рейнланд-Пфальц, Північний Рейн-Вестфалія, Баварія, Баден-Вюртемберг, Саксонія загинула 191 особа. Найбільша кількість жертв — у землі Рейнланд-Пфальц. Але пошукові роботи зниклих безвісти ще тривають.

Тим часом федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр 28 серпня виступить в Ахенському соборі з промовою, присвяченою жертвам катастрофи. Тут відбудуться заходи з ушанування пам’яті жертв стихійного лиха, якого зазнав захід країни.

Зокрема, дві християнські церкви проведуть богослужіння. На нього запрошені постраждалі від високої води, члени сімей загиблих, а також рятувальники та їхні добровільні помічники, співробітники служб екстреної психологічної підтримки, гості із сусідніх країн, котрі також зачепило стихійне лихо. У богослужінні візьмуть участь представники інших релігійних спільнот.

За інформацією новинної агенції dpa, на пам’ятному заході очікуються також прем’єр-міністри Рейнлайнд-Пфальца та Північного Рейну-Вестфалії, керівники п’яти конституційних органів, президенти Бундестагу — Вольфганг Шойбле та Бундесрату — Райнер Хазелофф, канцлер Ангела Меркель, президент Конституційного суду Штефан Харбарт.

Берлін.