Інформаційне агентство «Анадолу» повідомило про те, що службовці департаменту по боротьбі з контрабандою і організованою злочинністю головного управління безпеки Туреччини й прокуратура області Адана провели великомасштабну операцію під кодовою назвою «Анатолія». Її метою було затримання підозрюваних у вивезенні з країни історичних артефактів. На цьому спеціалізувалося організоване злочинне угруповання, члени якого займалися не тільки пошуком і скупкою цінностей у країні, а і їх переправлянням за кордон зі спеціальними кур’єрами.

Розслідування почалося два роки тому, після того як експерти міністерства культури й туризму помітили в каталогах аукціонних домів США і Європи різних старожитностей, із зазначенням місця, де їх знайшли археологи чи незаконні копачі — той чи інший регіон Туреччини. А таких артефактів, виставлених на продаж дев’ятьма фірмами, що займаються аукціонними торгами, було чимало — 52. За допомогою поліції було встановлено, куди переказувалися гроші після продажу артефактів. Так було виявлено злочинне угруповання, на рахунки якого надходила іноземна валюта, що дорівнювала 26 млн турецьких лір. Після встановлення осіб підозрюваних та інших слідчих заходів щодо з’ясування їхнього місця перебування в 30 провінціях Туреччини почалася операція «Анатолія».

Поліцейські з ордерами на обшук і арешт пройшлися за 108 адресами, серед яких 17 офісних приміщень, а решта — приватні будинки й квартири. У результаті було затримано 78 осіб зі списку підозрюваних, у якому 93 прізвища. Серед заарештованих — і п’ять відомих колекціонерів історичних цінностей. Як докази злочинної діяльності поліція під час обшуків виявила 9 276 артефактів, без сумніву, знайдених в обхід закону, 13 сучасних приладів, що використовувалися під час незаконних розкопок, 3 незареєстровані пістолети, мисливські рушниці, а також  190 фунтів стерлінгів, 50 тисяч євро й більш як 70 500 доларів.

Поліція затримала в одному з готелів у провінції Мерсін того, кого вважають ватажком угруповання. На його рахунку вже три судимості за контрабанду історичних артефактів. Їх раніше виявили в Болгарії, Хорватії, Сербії та інших країнах. Але загальна кількість історичних цінностей, вивезених з Туреччини, сягнула 23 205 екземплярів.

Тому українці, котрі їдуть на відпочинок до Туреччини, повинні знати й пам’ятати: навіть підбирати камінчики на території історичних пам’яток, куди їх возять на екскурсії, не слід. При виїзді з країни митники можуть перевірити багаж і навіть кишені. І якщо знайдуть їх, то неприємностей не уникнути. В ліпшому разі такий вантаж вилучать, у гіршому — почнуть перевіряти, чи не є це вивезенням артефактів. Тому краще уникати подібних ситуацій і не набивати сумки й валізи камінням «для приємних спогадів» про відвідування визначного об’єкта.