Прес-служба ДСНС повідомила, що протягом 11 серпня зведений загін ДСНС чисельністю 100 осіб проводив роботи на території Північної Евії, поблизу міста Елініка. Наші вогнеборці ліквідували дві пожежі: низову на площі 1,7 га та верхову окремими осередками площею 350 кв. м. Вони не допустили поширення пожежі по фронту на відстані 2 тисячі 500 метрів.

ЗМІ повідомляють, що пожежникам і їхнім добровільним помічникам удалося взяти під контроль поширення вогню на острові Евія (нагадаємо, що саме там зараз борються з вогнем і українські пожежники). Багато видань наводять дані Європейської інформаційної системи лісових пожеж EFFIS, згідно з якими пожежі в північній частині Евії за своїми масштабами перевершили всі найбільші в історії країни. На знімках, зроблених із супутників, видно, що вогонь залишив після себе спопелілі ділянки суходолу на площі, що наближається до 700 квадратних кілометрів. І це при тому, що загальна площа Північної Евії становить 1085 квадратних кілометрів. Це означає, що вогонь знищив усю рослинність майже на 70 відсотках території острова. І хоча б часткове відновлення лісів триватиме багато років.

У ніч на середу стихійне лихо охопило ще один регіон Греції — півострів Пелопоннес. Поки пожежники намагалися зупинити просування вогню до населених пунктів громади Аркадія, поліція почала евакуацію людей з 21 села й передмість селища Гортонія. За лічені години вогонь спустошив величезні площі із зерновими й овочевими посівами, «зжер» кілька тваринницьких ферм, перервав постачання в села води й електрики.

Найобурливішим є те, що багато пожеж у Греції виникло через недбалість людей чи після навмисних підпалів сучасних геростратів. Телеканал Skai TV повідомив, що поліція вже затримала 118 осіб, підозрюваних у піроманії чи в тому, що спричинили загоряння через недбалість. Це громадяни віком від 18 до 78 років. Наприклад, на острові Лесбос фермер розвів багаття, щоб знищити стару овечу вовну. Але не встежив за вогнем, і він знищив не тільки його господарські будівлі, а й усе навкруги. В затишному куточку парку в місті Сере шукачі коштовних металів намагалися за допомогою вогню вилучити мідь із кабелів… Ще один чоловік, щоб не засмічувати місцевість, вирішив спалити порожню пачку від сигарет і кинув її в багаття із сухої трави й гілок. Результат той самий — пожежа величезних масштабів… Із 118 затриманих уже 18 пред’явлено обвинувачення в навмисних підпалах. Нари в слідчому ізоляторі вони ділять із шістьома мародерами, які забирали все цінне з будинків, господарі яких були евакуйовані, або шукали на попелищах уцілілі вироби з дорогоцінних металів.

До речі

У центральній та південній Італії у середу, 11 серпня, зафіксували рекордні температури повітря. Так, у Римі та Тоскані термометри показували 40 градусів за Цельсієм, а на Сицилії — 48,8, повідомляє DW. Це найвищий європейський показник. Через високі температури повітря на Сицилії, а також в італійському регіоні Калабрія не вщухають лісові пожежі. Боротьбу з вогнем не припиняють і в Алжирі. Станом на ранок 12 серпня тут повідомляють про 49 жертв вогню серед цивільного населення, а також про щонайменше 28 загиблих серед військових, які були залучені до боротьби зі стихією.

Фото з сайту ДСНС.