Розповідаючи про впровадження системи здорового харчування в закладах освіти Луганщини, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк (на знімку) зазначив:

«Від початку січня цього року в області реалізується Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2021—2023 роки.

На Луганщині у 2020/2021 навчальному році функціонували 269 закладів загальної середньої освіти та 25 філій, в яких працюють 280 харчоблоків, а також 253 заклади дошкільної освіти із 152 харчоблоками.

Систему НАССР впроваджено в 150 закладах загальної середньої освіти та в 102 закладах дошкільної. В інших закладах процедура приведення стану харчоблоків у відповідність із вимогами харчового законодавства триває. Здійснюється закупівля посуду, електричних побутових приладів, кухонного приладдя та обладнання.

Зокрема, у 2020 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, загальний обсяг якої становив 5 млн 421,9 тис. гривень, у 60 визначених закладах загальної середньої освіти області виконано ремонт обладнання та придбано обладнання для їдалень. У 2021-му ця робота триває».

За словами Юрія Стецюка, департамент освіти і науки є партнером Всеукраїнської громадської організації «ПОРУЧ» і Міжнародного благодійного фонду «Жовто-Блакитні крила» у партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Із вересня 2020 року розпочалася реалізація проекту School Food Generation — «Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам» в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях.

У червні цього року на базі Сєвєродонецької ЗОШ  № 8 проведено регіональний круглий стіл «Інфраструктура та обладнання шкільних їдалень за стандартами HACCP», у рамках якого керівники органів управління освітою навчалися сучасних підходів до стандартів дитячого харчування з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм.

«Введення стандартів HACCP, зокрема в освітній сфері, сприяє захисту інтересів і прав дітей та молоді. Впровадження й підтримка функціонування цих принципів є основним інструментом контролю безпеки харчування», — наголосив Юрій Стецюк.

Луганська область.

Фото автора.