У зв’язку з ескалацією збройного конфлікту в Ісламській Республіці Афганістан Міністерство закордонних справ України наполегливо рекомендує громадянам України утриматися від будь-яких поїздок в Афганістан до стабілізації безпекової ситуації, а тим, хто продовжує перебувати в цій країні, негайно залишити її територію. У разі загрози життю чи здоров’ю, виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, слід невідкладно звертатися до Посольства України в Республіці Таджикистан, до зони відповідальності якого належить Афганістан (телефон «гарячої лінії»: 

+992 900006520, електронна адреса: emb_tj@mfa.gov.ua) або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України за номером телефону +38 044 238-16-57, електронна адреса: cons_or@mfa.gov.ua, йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті МЗС.

У четвер таліби захопили друге за чисельністю жителів місто країни Кандагар. Радикальний ісламістський рух «Талібан» за тиждень захопив столиці дванадцяти з 34 провінцій Афганістану. Бої наближаються до Кабула. Якщо темпи залишатимуться такими самими, то експерти прогнозують, що за місяць таліби можуть взяти під контроль і столицю країни.

Таким чином, справдилися найгірші прогнози. Після виведення міжнародного військового контингенту протистояння між фундаменталістами «Талібану» та афганськими урядовими силами безпеки переросло в бої із застосуванням важких озброєнь. І, схоже, проурядові сили цю війну програють. Тисячі біженців із захоплених провінцій розповідають, що на відвойованих територіях таліби встановлюють закони шаріату і вбивають тих, хто співпрацював з урядом та іноземцями.

Щоб зупинити кровопролиття, уряд Афганістану виступив із пропозицією миру. Під час переговорів у столиці Катару Досі, в яких взяли участь і представники США та ЄС, талібам запропонували розділити владу в країні в обмін на припинення бойових дій, зазначає агентство AFP, цитуючи урядові джерела. Однак домовленості досягти поки не вдалося. Тим часом верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель попередив «Талібан»: якщо ісламісти візьмуть владу в Афганістані силою, то на країну чекає ізоляція. Нова влада не отримає визнання і не зможе розраховувати на міжнародну підтримку, повідомляє DW.

Попри драматичність розвитку подій в Афганістані президент Сполучених Штатів Джо Байден цього тижня заявив, що не шкодує про виведення військ. «Ми витратили понад трильйон доларів за 20 років, ми навчили і забезпечили сучасним зброєю і спорядженням 300 тисяч співробітників афганських сил безпеки. Ми втратили тисячі людей, — сказав Байден. — Вони повинні боротися. Їх більше, ніж талібів», цитує ВВС.

З огляду на події в Афганістані країни розпочали евакуацію своїх громадян. На брифінгу в п’ятницю міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що міністерство розробляє можливі шляхи евакуації своїх громадян з Афганістану в разі їх звернень по допомогу. «Наразі громадяни України не зверталися до МЗС із проханнями евакуювати їх з Афганістану. Але ще раз повторюю, що ми в режимі 24/7 працюємо і готові допомогти нашим громадянам в Афганістані всіма доступними для нас способами», — сказав він.

Стало відомо, що для забезпечення евакуації своїх громадян США направлять в Афганістан майже три тисячі військових, а Велика Британія — 600.