Нижня палата польського парламенту ухвалила пакет змін до закону про телебачення та радіомовлення, названий під час гарячої політичної дискусії «лекс ТВН» (польською «lex TVN»).

Його ініціатори з правлячої партії, які подали проект закону на початку липня,  анонсували і продовжують наполягати на тому, що головним елементом змін є уточнення положень стосовно надання концесій радіо- і телестанціям, які перебувають у власності закордонного капіталу, що знаходиться поза межами Європейської економічної зони (ЄЕЗ). У «Праві і справедливості» пояснюють, що йдеться про захист медіаринку від ворожих суб’єктів з-за меж ЄС, зокрема, з Росії, Китаю чи арабських країн.

А назвали законопроект «lex TVN» тому, що, на думку багатьох журналістів, експертів і політиків опозиції, він опосередковано спрямований проти Групи TVN, щоб телеканал, де контрольним пакетом акцій володіють американці (концерн Discovery), не отримав концесії.

TVN виступив зі спеціальною заявою, в якій наголошено, що рішення Сейму, окрім того, що має на меті вдарити по каналу, «є безпрецедентною атакою на свободу слова та незалежність ЗМІ». Правління компанії апелює до Сенату і президента РП, аби вони відхилили проект в ухваленій нижньою палатою парламенту редакції. «Від цього залежить, чи Польщу на міжнародній арені надалі сприйматимуть як демократичну країну, привабливу для інвесторів».

Держсекретар США Ентоні Блінкен у спеціальному комюніке заявив, що Білий дім занепокоєний ситуацією, що склалася, та наголосив, що нововведення «завдає удару по одній із найбільших американських інвестицій у Польщі», що «може поставити під сумнів сильний інвестиційний клімат» у цій країні. Зауваживши, що ухвалений проект закону значно ослабив би медіасередовище,  Блінкен нагадав, що Польща десятиліттями працювала над розвитком незалежних ЗМІ, які, зокрема, мають фундаментальне значення для двосторонніх американсько-польських відносин.

Віце-президент Єврокомісії Вера Юрова наголосила, що «проект польського закону дає негативний сигнал», бо «плюралізм ЗМІ та розмаїття оцінок є тим, що сильні демократії підтримують, а не поборюють». На думку Юрової, весь Євросоюз потребує регулювання у сфері ЗМІ, щоб «захищати свободу медіа та підтримувати верховенство права».

Занепокоєння змінами висловив також голова Європарламенту, який заявив, що в разі набуття чинності «lex TVN», постане серйозна загроза для незалежного телебачення в Польщі.

Слово у цій справі взяла й екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт: «Світ уважно спостерігає за розвитком подій у Польщі. Як член НАТО і ЄС польський уряд мусить шанувати демократичні цінності, що лежать в основі безпеки і добробуту його країни». Натомість колишній посол США в Польщі Деніел Фрід вважає, що «такі ініціативи польської влади призводять до ізоляції країни на міжнародній арені».

Прем’єр-міністр РП Матеуш Моравецький аргументував дії партії влади тим, що в інших країнах ЄС аналогічні положення законодавства «є ще більш жорсткими, ще більше обмежують можливість придбання підприємства кимось ззовні». Як свіжий приклад прем’єр навів закон, ухвалений кілька тижнів тому в Данії, згідно з яким «це від данського регулятора залежить, чи якийсь суб’єкт підприємницької діяльності з Польщі зможе купити суб’єкт у Данії. І це робить Данія, що є членом ЄС». Відповідаючи Блінкену, глава уряду заявив: «Його закиди не мають підстав. Немає намірів проти конкретного телебачення, є намір удосконалити законодавство, щоб не могло дійти до ситуації, коли фірми з-поза ЄС могли купити собі будь-який польський ЗМІ».

Варто згадати, що напередодні голосування у Сеймі в майже 100 містах країни пройшли маніфестації противників «lex TVN» під гаслами: «Вільні ЗМІ, вільні люди, вільна Польща», «Захищатиму TVN. Це мій канал». На мітингу у Варшаві лідер опозиційної Громадянської платформи Дональд Туск заявив: «Влада хоче закрити незалежні ЗМІ, бо розуміє, що її найнебезпечнішим противником є правда».

Екс-президент Александр Кваснєвський вважає, що офіційну Варшаву «чекає складна розмова зі стратегічним партнером США в ситуації, в якій Варшава не має аргументів».