Її спричинило те, що кандидат на посаду прем'єр-міністра Пламен Ніколов, висунутий партією "Є такий народ" (ЕТН), в останній момент взяв самовідвід. Хоча раніше саме він отримав від президента мандат на сформування уряду, а глава держави видав указ, яким зобов'язав парламент проголосувати за його кандидатуру та запропонований ним склад кабінету міністрів.

Свій вчинок кандидат у прем'єри пояснив причинами особистого характеру. Однак вони полягали в іншому: решта політичних сил, які одержали місця в парламенті, висловили незгоду з персоналіями міністрів, яких підшукала партія "Є такий народ". І тоді натрапила коса на камінь - керівники цієї парламентської фракції заявили, що відкличуть пропозицію, але їх депутати не голосуватимуть за будь-який склад уряду, запропонований іншими партіями.

Однак як бути з указом глави держави, котрий доручив парламенту затвердити прем'єра й новий уряд? Це питання було внесено до порядку денного сесійного засідання, що мало відбутися в середу. Але замість цього представники всіх парламентських фракцій з юристами, які займаються конституційним правом, вирішували проблему.

Було ухвалено компромісне рішення - розглянути в четвер заяву кандидата в прем'єр-міністри Пламена Ніколова про відмову балотуватися на посаду, а також провести голосування про визнання проваленим президентського мандата на право формування уряду. Начебто формальність, але в такий спосіб парламент виконував указ президента, котрому в іншому випадку довелося видавати нове розпорядження про скасування попереднього, що не передбачено конституцією.

Голосуванню передували бурхливі дебати, учасники яких обвинувачували одне одного в непоступливості й розкривали всі закулісні перемовини, які більше були схожі на торги на кшталт «ми - вам, ви - нам». Депутати від партії "Є такий народ" демонстративно покинули залу засідань і в дебатах та голосуванні не брали участі. В результаті обговорення на голосування було внесено пропозицію, сформульовану разом з юристами адміністрації президента та експертами з конституційного права: "Народні збори констатують, що Пламен Ніколов відкликав згоду бути обраним на посаду прем'єр-міністра республіки й представити пропозиції щодо складу нового уряду. Таким чином, він визнає, що мандат на право сформувати уряд завершився неуспішно". За нього проголосувала більшість депутатів, які залишалися в залі.

Загрозу конституційної кризи було усунуто. Але не політичної. Тепер згідно з чинним законодавством президент повинен вручити мандат на формування уряду другій за представництвом в парламенті партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ), у коаліції з якої - Союз демократичних сил (СДС). Лідер цієї коаліції Бойко Борисов уже заявив, що їхній кандидат у прем'єр-міністри отримає мандат від президента, але одразу поверне його. А перед цим він поінформує главу держави, кого коаліція ГЄРБ-СДС пропонує до складу уряду. Бойко Борисов заявив, що люди мають порівняти цю пропозицію із пропозиціями інших партій і зрозуміти, хто міг би ефективніше керувати державою.

Діставши ще одну відмову, президент має здійснити третю спробу формування виконавчої влади й на свій вибір вручити мандат якійсь із партій - Болгарській соціалістичній, "Демократичній Болгарії" чи "Встань, Болгарія! Ми йдемо!". Але без підтримки тих, хто до цього одержував мандат, їм також не вдасться сформувати уряд. І тоді глава держави змушений буде розпустити парламент і призначити нові парламентські вибори.

Ці тривалі політичні ігри з амбіціями можуть призвести вже до економічної кризи. Адже тільки уряд, затверджений парламентом, може коректувати поточний бюджет і розробляти цей фінансовий документ на наступний рік. У Болгарії вже пішли розмови, що під загрозою - виплати пенсій і субсидій, фінансування багатьох соціальних проектів. Народ незадоволений тим, що обрані ними депутати займаються безглуздими політичними іграми, а не вирішують життєво важливі питання, марнуючи час на розбірки та взаємні обвинувачення в некомпетентності.