Ці слова належать Рустему Умерову — депутату українського парламенту й співголові створеного у Верховній Раді міжфракційного об’єднання «Кримська платформа».

Саме так він висловився про важливість проведення у Києві 23 серпня, напередодні святкування 30-річчя Незалежності України, першого саміту міжнародного майданчика під назвою «Кримська платформа». Вона створюється з ініціативи української влади з метою координації дій України та міжнародних партнерів для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму й сприяння деокупації півострова.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що участь у саміті візьмуть представники 42 держав. Крім того, свою участь у «Кримській платформі» уже підтвердили майже 180 експертів із 33 країн.

За словами українських дипломатів, це буде безпрецедентний міжнародний захід, ніколи така кількість держав не збиралася в Україні на рівні президентів, прем’єр-міністрів, голів парламентів і членів урядів.

Як повідомляється, «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший, найвищий, — політичний, до нього приєднаються глави іноземних держав і урядів. Другий — рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій — міжпарламентський, четвертий — рівень неурядових експертів. Передбачається створення експертної мережі для посилення ефективності дій держави, а також для залучення додаткових інтелектуальних ресурсів до роботи платформи.

На саміті «Кримської платформи» планується прийняти Кримську декларацію, яка буде відкрита для подальшого приєднання держав, які з тієї чи іншої причини не змогли взяти участі в установчому саміті.

«Ми запустимо «Кримську платформу» і виправимо історичну помилку, яка була зроблена в перші роки війни України з російським агресором, коли для Криму не було створено жодного механізму системної роботи з його деокупації», — наголосив Д. Кулеба.

Як і слід було очікувати, кремлівська влада ще кілька місяців тому заявила, що розглядатиме участь будь-яких країн і організацій в ініціативі «Кримська платформа» як недружній стосовно Росії крок і пряме зазіхання на її територіальну цілісність. А минулого тижня російський міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав «Кримську платформу» «шабашем» і «збіговиськом».

У відповідь Д. Кулеба повідомив, що задоволений цією нервовою реакцією. «Як казав Махатма Ганді, спочатку вони вас ігнорують, потім з вас сміються, потім починають з вами боротися, а потім ви перемагаєте», — сказав він. 

Український міністр вважає, що Росія пройшла перші дві стадії й перебуває на третій. «І четверта стадія буде. Це буде стадія української перемоги й деокупація Криму», — зазначив він.