Учасники зустрічі обговорили безпекову ситуацію у районі проведення операції Об'єднаних сил і питання діяльності спостерігачів СММ ОБСЄ.

Генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що керівництво Російської Федерації продовжує подальшу дестабілізацію обстановки на території України. Тривають обстріли збройними формуваннями РФ населених пунктів та об'єктів інфраструктури, наближених до лінії зіткнення.

«Російсько-окупаційні війська цинічно нехтують домовленостями Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України, - зазначив командувач ОС. - Починаючи з 27 липня 2020 року зафіксовано 2386 порушень режиму припинення вогню. Задля припинення вогневої активності противника, яка несе загрозу життю наших військових, підрозділи Об'єднаних сил відкривали вогонь у відповідь 433 рази».

За словами генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, особливого резонансу набув 11 серпня обстріл російсько-окупаційними військами села Новоселівка Друга в порушення режиму припинення вогню. Як наслідок - загинула цивільна особа, пошкоджені господарські приміщення, приватна будівля, залишилися без світла та без водопостачання кілька будинків.

Учасники зустрічі також обговорили перебіг відновлення об'єктів цивільної інфраструктури, гуманітарну підтримку цивільного населення, ситуацію щодо мінної безпеки в районі відповідальності.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марк Етерінгтон висловив вдячність за надану інформацію та подякував за плідну співпрацю. «Дуже дякуємо за підтримку, яку ми отримуємо від командування, - сказав Марк Етерінгтон. - Дякую за можливість виконувати роботу спостерігачам СММ ОБСЄ на всій території операції Об'єднаних сил. Звісно, це не остання наша зустріч. Сподіваюсь, на нашу подальшу співпрацю задля досягнення миру в регіоні».

Підсумовуючи, сторони підтвердили, що ситуація на сході України залишається контрольованою. Українські військові чітко виконують взяті на себе зобов'язання стосовно дотримання Мінських домовленостей та адекватно реагують на загрози, що виникають.

На знімках: під час зустрічі командувача Об'єднаних сил генерал-лейтенанта Олександра Павлюка з заступником голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марком Етерінгтоном.

Фото прес-центру штабу Об'єднаних сил.