Одна з них стосується свободи пересування та закриття КПВВ, що дуже вплинуло на можливості спілкування людей, які опинилися по різні боки лінії розмежування. Друга — брак коштів, необхідних для задоволення нагальних гуманітарних потреб цивільного населення, яке живе в зоні конфлікту.

Нагадаємо, що недавно ООН закликало донорів профінансувати в повному обсязі гуманітарну допомогу Україні, а саме 168 мільйонів доларів, які ООН і гуманітарні партнери попросили для допомоги східним регіонам України. В ООН звернули увагу на серйозне недофінансування з боку донорів.

Про це йшлося на прес-брифінгу в Києві з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги. Учасники заходу, організованого Управлінням ООН з координації гуманітарних справ в Україні, обговорили роботу на сході України та пріоритети фінансування до кінця 2021 року. Розмова вийшла не дуже весела. Проблеми і брак коштів на їхнє розв’язання — це те, що турбує сьогодні гуманітарні організації, що намагаються полегшити життя людей, які проживають у районах, постраждалих від конфлікту по обидва боки лінії розмежування».

Координаторка системи ООН в Україні та з гуманітарних питань Оснат Лубрані нагадала, що тисячі гуманітарних працівників, часто ризикуючи життям, працюють уздовж лінії розмежування, щоб допомогти цивільному населенню, надаючи різні види допомоги: від харчів до юридичних послуг.

Напередодні зими, яка збільшує вразливість людей, що проживають в районах, постраждалих від конфлікту, гуманітарні організації звертаються із закликом пришвидшити фінансування, щоб забезпечити критичні потреби до кінця року.

«Проблема не тільки в тому, що люди не мають коштів або засобів для існування, а й у дуже поганому доступі до деяких населених пунктів, особливо в сільській місцевості. В тих населених пунктах немає ринків або магазинів, де можна було б придбати все необхідне. Транспортні проблеми також існують, люди часто не можуть виїхати до великих міст, аби придбати предмети гігієни чи паливо», — розповів менеджер благодійного фонду «Нью Вей» з питань водопостачання, санітарії та гігієни Андрій Кривченков. Він також звернув увагу, що за останні роки ціни на найнеобхідніше збільшилися удвічі—утричі.

Але, звичайно, під час брифінгу говорили і про те, що вдалося зробити: про допомогу в ремонті зруйнованих помешкань, постачання харчів, води, медикаментів тощо. «2021 року понад 1100 тонн гуманітарної допомоги перетнуло лінію розмежування для надання допомоги тим, хто перебуває по інший її бік. І от зараз, коли ми тут ведемо розмову, 11 вантажних машин перетинають лінію розмежування і везуть вакцину від поліомієліту, воду, харчі, ковдри та інші матеріали необхідні для підготовки до зимнього періоду», — доповів голова управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні Ігнасіо Леон Гарсія.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Управління ООН з координації гуманітарних справ.