А також громадян цих країн, котрі перебували там у відрядженні, чимало з них — з родинами.

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що необхідно зробити все можливе для того, аби доставити в безпечне місце як німців, так і афганців, котрі впродовж тривалого часу підтримували Німеччину. Він зазначив, що «картини відчаю», які довелося спостерігати, є «ганебними для політики Заходу». «Тому ми повинні тепер підтримати тих, кому багато чим зобов’язані за працю і підтримку», — сказав президент ФРН.

Водночас чимало федеральних земель Німеччини заявили про готовність уже зараз прийняти біженців, повідомляє інтернет-видання deutschland.de. Відповідно до результатів опитування агенції dpa, земля Північний Рейн-Вестфалія готова надати притулок 1800 особам. Представник державної канцелярії у Дюссельдорфі заявив, що йдеться про 800 афганців, котрі впродовж багатьох років працювали на Німеччину. Ще 1000 місць призначені здебільшого для жінок, зайнятих у сферах громадянського права, мистецтва, журналістики. Також федеральна земля Баден-Вюртемберг має намір прийняти близько 1000 афганських помічників та їхніх родичів. Нижня Саксонія вже підготувала щонайменше 400 місць для розміщення біженців у закладах первинного прийняття. Шлезвіг-Гольштейн має змогу поселити в себе 300 жінок і дітей. Гамбург днями розмістив у себе щонайменше 200 осіб. Біженців візьмуть під своє крило також Рейнланд-Пфальц, Гессен, Тюрингія, Саксонія, Саксонія-Анхальт, Мекленбург-Передня Померанія, Саарланд.

Тим часом, поки Бундесвер вивозить людей з Афганістану, федеральний уряд припинив надання допомоги Кабулу в рамках програм розвитку та співробітництва. Як повідомив агенції dpa та газеті «Райніше Пост» міністр економічного співробітництва та розвитку ФРН Герд Мюллер, цього року кабінет мав намір надати Афганістану економічну допомогу в розмірі 250 млн євро.

Берлін.