У результаті чого загальна кількість таких переселенців уперіод з 2014-го по 2020 рік становила 205 541 особу. За офіційними даними 2020 року, на таких «російських переселенців» припадало 8,7 відсотка від загальної кількості населення Криму.

Водночас станом на 5 січня 2021 року в Україні перебувало 47 897 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб з Криму. Зазначається, що протягом минулого року кількість кримчан, змушених залишити домівки, знову збільшилася. Генсек вказує на практику переміщення громадян України з Криму через відмову їм у праві проживання, у зв’язку з небажанням набувати громадянства РФ.

Оприлюднена ООН п’ята доповідь Генерального секретаря Антоніу Гутерріша «Стан справ в галузі прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», буде представлено під час 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Відкриття сесії заплановано на 14 вересня.

Доповідь є підсумком моніторингу ситуації на окупованому Росією півострові з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року. На дев’ятнадцяти сторінках тексту, з яким можна ознайомитися на сайті ООН, Генсек звертає увагу на велику кількість порушень прав людини в Криму. Доповідь складається з кількох розділів, які визначають головні проблеми, а саме: порушення права на справедливе правосуддя та судочинство; права на життя, фізичну та психічну недоторканість, свободу і безпеку; порушення прав людей, яких утримують під вартою; незаконні обшуки та облави в будівлях; порушення права на свободу думки та віросповідання; свободи мирних зібрань та асоціацій; порушення права на освіту рідною мовою; примусовий призов на військову службу; переміщення населення.

У доповіді описуються випадки тортур, нелюдського, жорстокого, такого, щоб порушує людську гідність ставлення до людей. Звертається увага, що в розслідування 43 випадків насильницького зникнення, починаючи з 2014 року, не було досягнуто відчутного прогресу. Жодного співробітника ФСБ не було притягнуто до відповідальності за жорстоке поводження. Також у доповіді йдеться про заочні судові процеси, переведення затриманих осіб із Криму для засудження і відбування покарання у вигляді позбавлення волі в Росії (зокрема, у російських колоніях відбувають покарання 63 політв’язні, 40 з них — кримські татари); тривалі одиночні ув’язнення; заборона окремих релігійних організацій тощо. «Кількість безпідставних затримань представників релігійних меншин у Криму зросла майже в п’ять разів у липні 2020 року — червні 2021 року порівняно з попереднім періодом в липні 2019 року — червні 2020 року», — йдеться в доповіді.