Так нова нацистська влада реалізувала тоді гітлерівську політику геноциду. Страта лікарів, учителів, представників культури — частина злочинного замислу загарбників щодо нищення цвіту поневолених націй. І це стосувалося усіх країн, куди ступав чобіт завойовників. 

Нацистська влада приховувала свій злочин, однак правда все ж виплила. Братські могили розстріляних у Чорному Лісі виявили 1988 року завдяки старанням сімей загиблих і з допомогою місцевих активістів. 1991 року коштом польської Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва на місці страти з’явилися меморіальна дошка і пам’ятник. У вересні 2011-го тут встановили хрест уже з ініціативи обласної влади Івано-Франківщини. 

Цьогоріч у скорботних заходах 11 вересня взяли участь представники обласної та міської влади, а також Консульства Республіки Польща у Львові і товариства польської культури «Пшиязнь», священики різних конфесій. Загалом понад сто осіб. Організатор відзначення 80-ї річниці загибелі польської інтелігенції в 1941-му — Віталій Чащін, голова цього товариства. Він пригадав, як родичі загиблих разом із місцевими жителями Рибного та Павлівки віднайшли місця масового поховання в лісі.

На цвинтарі вже впорядкували 17 могил, на яких викарбувані прізвища понад 500 загиблих поляків. На пам’ятні заходи щороку приїжджають і родичі страчених, приміром, професор Єжи Хіцкевич, Кристина Стафінська, Богуслава Романевська.

«Про ексгумацію та перенесення останків до Польщі не йдеться, адже важко ідентифікувати похованих осіб. Це додає ще більшої скорботи. Однак дякуємо українцям за спільну пам’ять та шану до загиблих. Відчуваємо велику підтримку місцевої влади, зокрема начальника управління культури ОДА Володимира Федорака, керівника відділу внутрішньої політики міської ради Ігоря Кінаша. Це й забезпечення транспортом, і супровід правоохоронцями нашого заходу, й підготовка самого місця проведення», — зазначив Віталій Чащін.

Фото надано Віталієм ЧАЩІНИМ.