Про це інформує сайт «Німецького союзу морських космодромів» (Allianz GOSA).

Там плановано спорудити приватний плавучий космодром у вигляді спеціального корабля, з широкої стартової платформи якого запускатимуться ракетоносії. Базуватиметься він у порту Бремерхафена.

Чотири європейські виробники ракет уже підписали офіційні листи, в яких заявили про намір співпрацювати з Allianz GOSA. За словами президента цієї організації Зігфріда Руччвурма, новий пусковий майданчик стане великим кроком уперед у розвитку космічної галузі. Так, після відкриття проекту доступ до космосу буде простішим для стартапів і профільних компаній середньої величини, цитує Руччвурма інформаційна агенція dpa.

Фахівці вважають, що космодром у Північному морі посяде чільне місце у «ланцюжку створення цінності нового космосу». Головним чином ідеться про комерційну складову космічних польотів. І важливу роль у цьому відіграватиме створення нових невеликих супутників, які можливо буде запускати з допомогою нових невеликих ракет, які в професійних колах мають назву мікроракет.

Allianz GOSA обіцяє здійснити перший запуск надлегкого ракетоносія уже в 2023 році. Незважаючи на те, що космодром буде приватний, федеральна влада вже висловила цьому будівництву державну підтримку. Зокрема міністр економіки Петер Альтмаєр назвав космос «ринком, що динамічно розвивається» та оголосив «ініціативу зі створення нових малих космічних супутників». Мета цього проекту полягає в цілеспрямованому зміцненні німецької космічної промисловості і застосуванні на практиці передових технологій.

Наступний крок — техніко-економічне обґрунтування проекту, половина якого все-таки фінансуватиметься федеральним урядом. У процесі мають бути з’ясовані юридичні та інші норми, котрі стосуватимуться спорудження пускової платформи.

Нині ще дискутується питання про те, що одним із головних замовників стартової платформи могла б стати держава. Із тим, аби, приміром, з допомогою супутників екологи та метеорологи отримували дані про стан клімату та довкілля, які в кінцевому підсумку дали б змогу використовувати їх для організації заходів захисту, а також для запобігання стихійним лих ам і зменшення їхніх наслідків. Тим паче, враховуючи дослідження кліматичних експертів, котрі недавно заявили, що потужні повені у Німеччині, які сталися у червні, почастішають.

Берлін.

Фото: aussiedlerbote.de