Вперше українська сторона надіслала запит про затримання Франчетті у серпні 2020 року. Затриманому інкримінують участь у незаконних збройних формуваннях, що сприяли російській окупації Кримського півострова. «Орган досудового розслідування розшукує його для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у не передбачених законом збройних формуваннях «Самооборона Криму» та «Северный ветер» (стаття 260 Кримінального кодексу України). Голосіївський районний суд Києва обрав стосовно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — повідомили в Офісі Генпрокурора.

Олександра Франчетті було затримано в аеропорту Праги. Цікаво, що першими інформацію оприлюднили представники російської влади. Франчетті в РФ вважають «героєм кримської війни». За інформацією чеського видання iROZHLAS, Олександр Франчетті працював в Празі з кінця 1990-х років, але 2014-го ще до окупації прибув до Криму, створив розвідувальну групу «Північний вітер» з 12 осіб, які збирали дані для ВМФ Росії. А за кілька днів до окупації отримали завдання охороняти лінії електропередач, газопровід, а також виявляти «екстремістські групи». Про це сам Франчетті розповів в одному з інтерв’ю на YouTube. Останні роки Франчетті постійно жив у Празі, де працював... тренером з фітнесу і нібито мав ще якийсь свій бізнес. У поле зору контррозвідки Чехії він потрапив 2019 року, повідомило Чеське радіо. Тим часом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав затримання Франчетті провокацією і звинуватив Чехію у недружній політиці щодо Росії.

На відміну від багатьох країн ЄС у Чехії серйозно ставляться до випадків участі своїх громадян в окупації Росією Криму та бойових діях на Донбасі на боці бойовиків і не залишають ці факти без уваги Феміди. Тільки у вересні за подібні злочини було винесено вироки двом громадянам Чеської Республіки. Окружний суд чеського міста Плзень засудив до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму 27-річного Лукаша Новачека за участь в бойових діях разом з сепаратистами у 2015 році.

А міський суд Праги заочно засудив до 20 років позбавлення волі Їржі Урбанека з позивним «Бегемот» за членство у терористичній групі та скоєнні теракту. У червні міський суд Праги засудив до 20 років тюремного ув’язнення громадянина Чехії Мартіна Кантора, який воював на боці так званої «Луганської народної республіки».