Бібліотекарем є Людмила Момоток, саме вона з великою любов’ю оформила тут кожен куточок, а чоловік власноруч зробив ремонт.

У подружжя Момотків — п’ятеро дітей. Найстаршому Владиславу — 23. Двійнята Ольга та Дмитро навчаються в дев’ятому класі гімназії, ще одні двійнята — Юлія й Марина — у Сарненському педколеджі.

Є у бібліотеці чимало цікавих експонатів, наче в музеї. Мене особисто вразила вишита сорочка 90-літньої бабусі Людмили Момоток — Христини Дем’янчук. Є й сорочина, якій уже 100 років. Її власниці вже давно немає, а пам’ять залишилася. Є в бібліотеці і роботи оригамі доньки бібліотекаря Юлії.

Любителі книжок хочуть читати сучасну літературу. Але книжкових надходжень дуже мало — приблизно 30 книжок на рік. Бібліотекарка виписала в книгозбірню повні серії класиків для студентів. А найкраща читачка — 66-річна уродженка села, пенсіонерка Ганна Кравчук (на знімку). За рік жінка прочитала 131 книжку. Полюбляє читати сучасних письменників, таких як Люко Дашвар, Світлана Талан, Ніна Фіалко, Володимир Лис, Дарина Гнатко. Видання цих авторів, які є в бібліотеці, Ганна Кравчук уже прочитала. Тож бібліотекарка книжки для неї доставляє з Центральної книгозбірні.

Під час творчих годин Людмила Момоток разом із читачами створюють вироби з підручних матеріалів: бісеру, кави, джгуту. Намагається знаходити більше цікавих ідей для творчості. Пані Людмила показала також виставку робіт із бісеру місцевої майстрині Юлії Великої, а також персональні виставки молодих і креативних читачів: Олени С’єдіної (кава і джгут), Світлани Джамілової (пап’є-маше) і Зіни Леончик (плетіння гачком).

У бібліотеці є комп’ютер і ксерокс, але, на жаль, немає Інтернету. До кінця року обіцяють підключити книгозбірню до всесвітньої мережі, тоді пані Людмила матиме змогу надавати більше послуг для жителів села Довге.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.