Від представництва ЄС участь у зустрічі взяли керівник Сектору управління державними фінансами, бюджетної політики та статистики представництва ЄС в Україні Дженні Лундмарк; менеджер сектору Єкатерина Яковлева; старший експерт з управління державними фінансами, Програма SIGMA, Фердинанд Пот.

Під час зустрічі обговорено можливість вивчення міжнародного досвіду щодо створення парламентського Бюджетного офісу (ПБО) в Україні. Йшлося, зокрема, про потреби Комітету з питань бюджету стосовно обсягу аналітичної інформації, яку може надавати ПБО; необхідні обсяги та перспективи отримання технічної допомоги ЄС в рамках програми SIGMA; напрацювання дорожньої мапи співробітництва у рамках програми SIGMA щодо створення ПБО при Верховній Раді України.

«Вивчаючи практику роботи держорганів ЄС, ми дійшли висновку, що оптимальним джерелом аналітики для парламентаріїв у майбутньому має стати власний аналітичний центр — Бюджетний офіс. На даному етапі нам важливо отримати інформацію щодо досвіду розбудови парламентських Бюджетних офісів у країнах Європи та світу, визначитись із оптимальною для українських реалій моделлю та тим, які саме звіти та зрізи даних ми можемо отримати на виході», — зазначив голова бюджетного комітету Юрій Арістов.

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості про проведення семінару для представників Верховної Ради України щодо обміну досвідом зі створення ПБО у Канаді, Австрії та Ірландії та стосовно основних звітів та даних, які надають Бюджетні офіси цих країн парламентаріям.

Довідково

Програма SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management — Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) — один з найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, створений за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба у наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління. Вказана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу в Європейський Союз.