Форум розпочався із виїзду на ділянку автомобільної дороги Київ —Суми — Юнаківка, котра була відремонтована у рамках національної програми. Його учасники оглянули якість шляхового полотна та ознайомились із технічними засобами, що дозволяють здійснювати контроль за його станом. Відбулась презентація програми будівництва доріг на Сумщині на найближчий період.

Загалом мережа автомобільних шляхів на території області має протяжність 7,2 тисячі кілометрів, з яких понад дві тисячі кілометрів — автотраси державного значення. У цьогорічному державному бюджеті для Сумщини на впорядкування доріг передбачили 1 млрд 913 млн грн, але будівельники вже значно «перевиконали план»: зробили на 2,8 млрд грн. Їх запевнили, що з усіма розрахуються.

У Сумському національному аграрному університеті учасникам форуму презентували навчально-практичний комплекс — критий полігон. Із нинішнього року СНАУ розпочав підготовку фахівців за освітньою програмою «Будівництво автомобільних доріг та транспортної інфраструктури», і полігон — один з елементів цієї програми. Здійснюватиметься також курсова підготовка майбутніх шляховиків і за робітничими спеціальностями — такими, як оператор дорожніх машин, екскаваторник, водій навантажувача тощо.

Під час форуму було підписано меморандум про співпрацю між Сумською облдержадміністрацією та Державним науково-дослідним інститутом імені М. П. Шульгіна.

Голова обласної ради Віктор Федорченко наголосив, що увага влади до дорожньої галузі сприятиме створенню в області нових робочих місць і пришвидшить соціально-економічний розвиток регіону. Однак разом із реконструкцією автотрас державного значення, вважає він, не менше уваги необхідно приділити будівництву та ремонту місцевих доріг. Голова ОДА Дмитро Живицький висловив упевненість, що за темпами будівництва та відновлення доріг Україна стала одним із лідерів у Європі.