У Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч із Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим.

Під час зустрічі голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець ознайомив Верховного комісара з діяльністю комітету, що пов’язана з вирішенням питань національних меншин. Йшлося, зокрема, про моніторингові візити в Донецьку, Запорізьку, Одеську, Чернівецьку та Закарпатську області — в місця компактного проживання національних меншин. Такі візити здійснювалися з метою вивчення умов життя й забезпечення їхніх прав і свобод та істотно допомогли у напрацюванні проекту нової редакції Закону України «Про національні меншини в Україні».

Голова комітету наголосив, що традицію моніторингових візитів буде продовжено. «Вже готується маршрут нових візитів, який розпочнеться у Харківській області й завершиться у Львівській. Це допоможе врахувати інтереси всіх національностей, які проживають на території України. А їх у нас понад 130!» — зазначив Дмитро Лубінець.

Верховний комісар зауважив, що Україна сьогодні є прикладом для багатьох держав у вирішенні питань національних меншин. Він також наголосив, що як Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин хоче допомогти у здійсненні моніторингових візитів, особливо на Закарпаття. І висловив переконання, що новий законопроект про національні меншини має всі шанси зробити життя представників різних національностей в Україні справді комфортним.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua