«Віддайте зарплати!» — так можна сформулювати тему спільного засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та робочої групи з питань легалізації зарплати та зайнятості населення, яке відбулося в Чернігівській обласній держадміністрації.

В області борги по зарплатах продовжують зростати — тільки за останній місяць вони піднялися в півтора рази. І, як повідомив посадовець, загальна сума заборгованого на 1 вересня поточного року становила 20 млн грн. При цьому 97% боргу припадає на підприємства міст — Чернігова, Ніжина і Прилук.

Найбільше заборгували: ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (11,6 млн грн), ДП «Чернігівторф» (1,8 млн грн) та ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (1,2 млн грн). Водночас приватизація двох торфозаводів, що лишилися на Чернігівщині, гальмується свідомо, а їх керівники при цьому багатшають.

Представники підприємств основними причинами виникнення зарплатних боргів називають низьку платоспроможність, відсутність державного замовлення, неповну завантаженість виробничих потужностей та несвоєчасні розрахунки за виконані підрядні роботи або відвантажену продукцію.

Тим часом нарешті заборгованість із виплати заробітної плати повністю відсутня на сільськогосподарських підприємствах області.

Члени комісії напрацювали рекомендації для установ та підприємств-боржників.

Чернігівська область.

На знімку: засідання комісії в ОДА.

Фото департаменту інформаційної політики Чернігівської ОДА.