Саме так, доглядають. Бо все живе потребує людської турботи. Влітку, до прикладу, провели діагностичний відстріл 25 лисиць для виявлення сказу. Тішить, що в підсумку не зафіксовано жодного захворювання. Також протягом року підгодовують, приносять сіль тощо. За перше півріччя звірам довезли понад півтори тонни кукурудзяних качанів, чотири тонни лугового сіна і стільки само вівса, іншого зерна та комбікорму, сімсот кілограмів солі... І так щороку.

На цих мисливських територіях (таксацію проводили в лютому) водиться: 33 олені, 515 козуль, 143 лані, 181 дикий кабан, майже сім тисяч зайців, 435 лисиць, куниць кам’яних 161 і куниць лісових 176, 264 борсуки, понад 11 тисяч фазанів, під дві тисячі сірих куріпок... За цим царством звірів необхідно наглядати, підгодовувати, відстрілювати хворих і немічних.

— Надійшли ліцензії на відстріл, зокрема, трьох десятків козуль європейських, — каже провідний мисливствознавець Берегівського лісгоспу Василь Головня.

Отже, розпочнуть і на них лови.

Восени планують відремонтувати біотехнічні вежі, впорядкувати годівниці й підгодівельні майданчики, солонці. Взимку триватиме підгодівля, проводитимуться масові щотижневі рейди — необхідний захист фауни від браконьєрів. А також контроль за дотриманням норм відстрілу.

— Лісівники уважно стежать за процесом полювання, — розповідає директор Берегівського лісгоспу Богдан Шойного. — Ми спрямовуємо полювання у правильне русло, а не на знищення молодняку. Слід дбати про завтра: берегти й любити природу! Тим паче це зараз уже стає не закликом, а необхідністю!

Закарпатська область.