Така позиція іде в ногу із часом. Адже за прогнозом Bloomberg New Energy Finance, до 2040 року потужність акумулюючих систем у світі збільшиться в 120 разів, а сукупний попит на акумулятори досягне позначки 4584 ГВт*год по ємності, наголошують законотворці. Однією з причин швидкого розвитку ринку систем зберігання є зростання потужностей відновлюваної енергетики (ВДЕ), яка до 2040 року має забезпечувати 50 відсотків світового виробництва електроенергії і 19—25 відсотків всього енергоспоживання.

Інтеграція ВДЕ в енергосистеми стане одним з основних стимулів розвитку технології накопичувачів, здатних розв’язувати головну проблему зеленої енергетики — нерівномірність вироблення електроенергії. Таким є прогноз експертів. Нині в Україні діє Енергетична стратегія на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». І стимулювання розвитку відновлюваної енергетики, розвиток обладнання для акумулювання енергії визначається одним із основних пріоритетів державної політики. Водночас, інтенсивний розвиток відновлюваної енергетики, особливо сонячних та вітрових електростанцій, створює ризики порушення балансової надійності енергосистеми. Для забезпечення подальшого зростання частки відновлюваних джерел енергії необхідно збільшити обсяг первинного, вторинного регулювання та резерву заміщення, наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує один із зареєстрованих в парламенті законопроектів.

Об’єкти відновлювальної енергетики характеризуються негарантованим, змінним графіком генерації електричної енергії впродовж доби, а також значними сезонними коливаннями обсягів виробництва. Однак вже нині обсяг ВДЕ є настільки великим, що енергосистема не має можливості балансувати його в повному обсязі. Тож необхідно налагоджувати механізми, які б дали можливість стабільно працювати енергетичній системі і не впливати на розвиток ВДЕ. За злагодженої роботи накопичувачі енергії сприятимуть стабільному функціонуванню енергосистеми, зменшенню дисбалансів у мережі, викликаних нерівномірними навантаженнями від споживачів, а також збереженню темпів введення об’єктів відновлюваної електроенергетики, переконані законотворці.

Утім, поки що в нашій країні немає законодавчої бази, яка врегульовувала би питання встановлення та функціонування накопичувачів енергії. А відсутність законодавчо визначеного статусу оператора накопичувачів енергії, як учасника ринку, не дозволяє використовувати цю технологію на балансуючому ринку і ринку допоміжних послуг.

Факт

Основне завдання систем накопичення енергії (energy storage) — це оптимізація виробництва електроенергії за рахунок вирівнювання графіка навантаження на електростанцію та на електроенергетичну інфраструктуру. Системи накопичення енергії допомагають зберігати надійну роботу енергосистеми в цілому. За їх допомогою відбувається більш легка інтеграція енергооб’єктів «зеленої» генерації в енергосистему та забезпечується надійність виконання планового графіка видачі потужності в мережу.

У вересні цього року під час засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, на якому розглядали це питання, ухвалено рішення про те, щоб об’єднати всі наявні законопроекти про впровадження накопичувачів енергії. Таким чином, підготовлено та розглянуто новий доопрацьований законопроект про внесення змін до деяких законів щодо розвитку систем накопичення енергії (№ 5436-д), який комплексно врегульовує визначене коло питань. Зокрема, вводяться нові терміни: «система накопичення енергії», «оператор системи накопичення енергії» та «повністю інтегровані елементи мережі». Також створюється новий учасник на ринку електричної енергії — оператор системи накопичення енергії. Проектом змін визначаються його права та обов’язки. Водночас, врегульовуються питання ліцензування діяльності з накопичення енергії та питання можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема, з відновлювальних джерел енергії. Встановлюється і загальна заборона для оператора системи передачі та операторів систем розподілу провадити діяльність з накопичення енергії. У такому вигляді проект змін профільний комітет рекомендує Верховній Раді включити в порядок денний сесії та взяти його за основу.

Системи накопичення енергії дозволяють більш ефективно управляти споживанням електричної енергії та балансують цінові коливання на ринку електроенергії у періоди нерівномірних змін попиту і пропозиції, цим самим оптимізуючи загальні витрати споживачів на електроенергію. У перспективі ухвалення закону сприятиме залученню інвестицій для будівництва систем накопичення енергії, розраховують парламентарії.