Глава держави побував на передових позиціях українських військових у районі проведення Операції об’єднаних сил. У Маріуполі взяв участь в урочистостях з нагоди Дня захисників і захисниць України та відвідав один із об’єктів, які споруджують у межах Національної програми «Велике будівництво». Під час відвідання Луганщини Президент ознайомився з результатами реалізації проекту «Нове село» у Шульгинській територіальній громаді.

У День захисників і захисниць України Президент відвідав передові позиції ЗСУ в зоні проведення Операції об’єднаних сил на Донеччині. Володимир Зеленський заслухав інформацію про оперативно-тактичну ситуацію, оглянув умови несення служби воїнів та ознайомився з особливостями застосування протидронової рушниці. Президент вручив військовослужбовцям цінні подарунки та переглянув малюнки, які діти надсилали українським захисникам на фронт.

Під час відвідання Маріуполя Володимир Зеленський привітав українських військовослужбовців із Днем захисників і захисниць, вручив державні нагороди військовослужбовцям ЗСУ та інших військових формувань і правоохоронних органів та присвоїв вищі військові та спеціальні звання.

«В історії міста Маріуполя, як і в історії бага-тьох міст нашого українського Донбасу, є щонайменше три дуже важливі дати. 10 вересня 1943 року Маріуполь визволяли наші діди й прадіди. 13 червня 2014 року місто визволяли їхні онуки та правнуки. І 14 жовтня щороку діди й онуки, і загалом сотні тисяч найкращих синів і доньок нашої Батьківщини, святкують День захисників і захисниць України», — сказав глава держави наголосивши, що мета нашого новітнього війська України — наслідувати й примножувати славетні традиції Запорозької Січі.

У Маріуполі Володимиру Зеленському презентували Концепцію розвитку морської охорони Державної прикордонної служби України, що функціонує з червня 2019 року, та розповіли про плани оновлення корабельного й катерного складу, заплановані міжнародні проекти щодо розвитку інфраструктури морської охорони ДПСУ.

Під час відвідання Луганської області Президент ознайомився з реалізацією пілотного проекту «Нове село». У Шульгинці цей проект було розпочато у червні 2021 року. Тут є Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), відділення «Нової пошти», аптечний пункт, відділення поліції, магазин продовольчих товарів, сквер і дитячі майданчики.

Глава держави також відвідав перший в Україні Центр культурних послуг для громади, який було створено на заміну старому сільському клубу. На базі цього центру працюють новітня бібліотека, зони для тренінгів та семінарів, зона з IT- та робототехнікою, внутрішній і зовнішній кінотеатри. Всі об’єкти в межах проекту «Нове село» у Шульгинці створено за принципами безбар’єрності та доступності для всіх категорій населення.

Віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що цей пілотний проект реалізується спільними зусиллями соціально відповідального бізнесу, зокрема компанії «Нова пошта», міжнародних партнерів, таких як USAID та гуманітарної програми ПРООН, новоутвореної територіальної громади та Мінреінтеграції. Також долучилася НАК «Нафтогаз України», завдяки якій було встановлено сонячні батареї для забезпечення електроенергією соціальних закладів та лавочки з функцією підзарядки гаджетів.

Загалом, за його словами, заплановано реалізацію таких проектів у 11 сільських громадах Луганської області, 21 громаді Донецької області, 38 — на Херсонщині, тобто у громадах, розташованих уздовж лінії дотику на Донбасі та на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом, а згодом — і по всій Україні. Передбачається створити майже 1060 таких центрів у всіх сільських і селищних громадах.