У Долинській лікарні запрацював потужний комп’ютерний томограф.

Електоральні настрої змінилися

Політичні пристрасті на Івано-Франківщині цієї осені майже не вибухають. На відміну від весни, коли був сплеск електоральних настроїв через довибори народного депутата в одномандатному виборчому окрузі № 87. Мабуть, за їх перебігом та скандалами стежила вся країна. Урешті переможцем було визнано представника партії «Слуга народу» Василя Вірастюка.

Партію «Слуга народу» у Верховній Раді представляють також народні депутати від Прикарпаття Олена Вінтоняк, Олег Марусяк та Роман Мулик, які потрапили до парламенту за партійним списком цієї політсили, а також депутати-мажоритарники, висуванці від партії «Слуга народу» Ігор Фріс (ОВО № 84), Едуард Прощук (ОВО № 85), Олександр Матусевич (ОВО № 86) і Володимир Тимофійчук (ОВО № 89). Ще два народні обранці — позафракційні: представниця ВО «Свобода» Оксана Савчук (ОВО № 83) та безпартійний Андрій Іванчук.

Політична палітра Івано-Франківської області різнобарвна. Зареєстровано майже 250 партій. Найстарішою, з 1993 року, є крайова організація Народного руху України.

Івано-Франківську обласну раду очолює член ВО «Свобода» Олександр Сич, заступник голови цієї партії з питань ідеології, із 2012 року — народний депутат сьомого скликання, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, з лютого по грудень 2014-го — віце-прем’єр-міністр.

Першим заступником голови облради є член ВО «Батьківщина» Василь Гладій, а заступником — член партії «За майбутнє» Микола Палійчук.

До Івано-Франківської обласної ради входять представники шести партій: «Свобода» (18 депутатів), «Європейська солідарність» (17 депутатів), «За майбутнє» (16 депутатів), «Батьківщина» (14 депутатів), «Платформа громад» (10 депутатів) та «Слуга народу (9 депутатів). Особливістю є те, що значно зросла кількість жінок — їх у цьому скликанні обласної ради 24.

Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків — представник ВО «Свобода», який отримав на останніх виборах майже 85 відсотків голосів виборців. Народний депутат сьомого скликання очолив місто вже вдруге. Міську раду формують три партії: «Свобода» (28 депутатів), «Європейська солідарність» (10 депутатів) та «Батьківщина (4 депутати).

Особлива гордість — нова школа у Вишкові.

Міські територіальні громади очолюють по чотири представники «Свободи» та «Батьківщини», два — «ЄС», по одному — «Платформи громад» та «Слуги народу». Самовисуванці перемогли у трьох міських ОТГ.

Для порівняння: до останніх місцевих виборів найбільшою сукупною кількістю мандатів в облраді та міськрадах володіла «Європейська солідарність» — 55 мандатів, яка, крім обласної ради, була представлена в радах усіх шести міст обласного значення. Другою була «Свобода» — 45 мандатів. На третій позиції — «Батьківщина» із 43 мандатами, а на четвертій позиції — «УКРОП» із 39 мандатами.

Найкращу позитивну динаміку рейтингу продемонструвала партія «За майбутнє». Очікуваним є результат ВО «Свобода», позаяк область є форпостом цієї політсили. Третя сходинка рейтингу — в добре структурованої «Батьківщини».

Дедалі більше симпатій завойовує політична партія «Платформа громад». Якщо на початку виборчих перегонів до місцевих органів влади 2019 року на Івано-Франківщині деякі експерти пророкували цій політичній силі фіаско, то результат виборів спонукав замислитися над причинами такого успіху.

«Наша політсила має високий рейтинг та здобула вагомі результати на виборах, — коментує ситуацію голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Назарій Іванів. — Це 9 голів територіальних громад, майже 250 депутатів різних рівнів, зокрема 10 — в обласній раді.

Працюємо над реалізацією нових проектів у громадах

Після зміни керівництва держави в місцевих органах державної виконавчої влади також відбулося оновлення. З 1 серпня 2019 року новим головою Івано-Франківської ОДА призначено колишнього директора ДТЕК «Бурштинська ТЕС» Дениса Шмигаля, який через півроку став міністром, а опісля —Прем’єр-міністром України. Його змінив в облдержадміністрації Віталій Федорів, а в листопаді 2020-го — Андрій Бойчук. Чинна очільниця ОДА Світлана Онищук призначена на посаду цьогоріч у липні.

«Співпраця з керівництвом обласної ради та депутатським корпусом є важливою для соціально-економічного, культурного і духовного розвитку Прикарпаття, — наголошує Світлана Онищук. — Це стосується, зокрема, виконання делегованих повноважень і реалізації цільових програм, які виконують департаменти, управління та інші структурні підрозділи облдержадміністрації. Нещодавно під час засідання круглого столу «Відкритий діалог між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування», в якому брали участь голова обласної ради Олександр Сич, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, народні депутати, голови райдержадміністрацій і, що дуже важливо, голови територіальних громад Прикарпаття, депутати обласної та місцевих рад, я задекларувала новий формат співпраці між органами державної влади та місцевого самоврядування. Потрібна відповідальність кожного за стан справ на території області. Не ділимо владу, а спільно дбаємо про покращення добробуту кожного жителя Івано-Франківщини. Показово, що керівництво та депутати облради долучаються до співфінансування державних програм, спрямованих на розбудову інфраструктурних об’єктів, закладів соціальної сфери, а також благоустрій населених пунктів та ремонт доріг місцевого значення».

До прикладу: лише впродовж останніх двох місяців в області разом із народними депутатами, головами ОДА Світланою Онищук та облради Олександром Сичем в області відкрили низку освітніх закладів, зокрема у Вишкові, Делятині, дитсадок у селі Пороги, приймальні відділення у Долині, Городенці, Бурштині, амбулаторії в селах Марківка, Дем’янів, Стрільче.

«Налаштована на конструктивний діалог, щоб допомогти територіальним громадам стати успішними та фінансово спроможними. Переконана, що живе спілкування дасть дієвий результат, сприятиме реалізації розвиткових проектів у громадах, поповненню їхніх бюджетів, наданню якісних послуг жителям», — акцентує Світлана Онищук.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ОДА.