На позачергових виборах народного депутата України в окрузі № 184 (місто Нова Каховка, Бериславський і Каховський райони Херсонщини) один з найрейтинговіших претендентів на мандат — заступник голови Херсонської облради Геннадій Лагута — зробив заяву про зняття своєї кандидатури на користь іншого претендента — Сергія Козиря. А інтрига в тому, що сталося це після того, як пана Козиря звільнили з посади голови Херсонської облдерж-адміністрації, а пана Лагуту призначили замість нього.

До того ж Геннадій Лагута на відміну від Сергія Козиря навіть не належить до провладної партії «Слуга народу». Він входить до керівництва місцевої партії «Нам тут жити», створеної колишнім парламентарієм Ігорем Колихаєвим. Власне, після того як Ігора Колихаєва у 2020 році обрали міським головою Херсона, він склав повноваження народного депутата, і в 184-му окрузі оголосили нові вибори.

Утім, таке перетасування кандидатів не дуже сподобалося політичним експертам та громадським активістам. Жорсткої критики не бракує. Приміром, лідер ГО «Опора» Віта Думанська назвала такі кадрові перетасування «імітацією виборчого процесу» і підтвердженням того, що самі виборці «не цікаві ні тому, ні іншому штабу» (цитати). «Тут немає цінностей служіння суспільству, але є чіткі домовленості задля розподілу ресурсів країни та ілюзорних перемог», — наголошує Віта Думанська. Зі свого боку відомий на Херсонщині політолог, голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий у бесіді з автором цих рядків висловився ще різкіше: «На мій погляд, повідомлення про зняття Геннадія Лагути з виборів — це просто якась технологія обману і демотивація електорату. Адже не можна забувати про ще один важливий момент. Лагут у кандидатському списку два. Якщо один відмовляється від участі у виборах, перевагу отримує «двійник». Тож результат голосування може виявитися абсолютно непередбачуваним».

Херсонська область.