Адже пов’язано воно з новою шкільною їдальнею, та ще й у час, коли уряд акцентував увагу на впровадженні у життя нової стратегії шкільного харчування. Нагадаємо, тоді захворіло 84 школярі та мама однієї дитини. Згодом кількість потерпілих зросла до 93.

Після того, як діти поїли в шкільній їдальні, у них з’явились багаторазова блювота, діарея, підвищилась температура. Частину з них довелось покласти в лікарню з попереднім діагнозом «харчова токсикоінфекція, гастроентероколіт», решта лікувалась удома. Тоді в школі та в помешканнях у хворих провели дезінфекцію. Весь персонал харчоблока обстежили на кишкові інфекції та стафілокок.

Батьки були впевнені, що все сталось з вини працівників харчоблока і навчального закладу та через недотримання норм санітарії і гігієни. 

Випадок масового захворювання став приводом для відкриття поліцією кримінального провадження за статтею про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. До перевірок долучились і епідеміологи. В школу нагрянула також комісія зі столиці.

Згодом було підтверджено, що деякі працівники харчоблока виявилися носіями золотистого стафілокока, і саме це викликало масове захворювання дітей.

Не всіх батьків задовольнило таке пояснення. Чимало з них скаржилось на те, що вони опинились сам-на-сам з хворобою дітей. І ніхто із освітян та влади не взяв на себе відповідальності за все, що сталося.

Через ці події за місяць після масового захворювання дітей у хмельницькій школі регіональні Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ розпочали раптові перевірки працівників харчоблоків у закладах освіти на наявність у них золотистого стафілокока. Результати виявилися вражаючими.

Лише за вісім днів перевірок було обстежено понад дев’ять тисяч осіб. Раптові перевірки відбулися в 3002 закладах освіти. Перевірили 1410 дошкільних закладів, 1477 шкіл, 8 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, 77 інтернатів та 30 інших закладів. Як повідомили в МОЗ, 940 обстежених осіб отримали позитивний результат тесту на наявність стафілокока. Більшість із них працює у школах та дитсадках. Ще майже дві тисячі результатів досліджень очікується.

Не обійшлось без масових перевірок і на Хмельниччині. На кінець другої декади жовтня було обстежено 272 працівники закладів освіти. Раптові перевірки відбулися у 72 школах та дитсадках. Там 36 працівників також виявились носіями стафілокока. Ще 108 результатів досліджень очікуються.

Усіх таких працівників відсторонять від роботи на час лікування. Повернутись до роботи в харчоблоках вони зможуть лише після повного одужання. Але казати, що це вичерпає проблему, зарано. Адже проведені обстеження — вибіркові, а отже, немає стовідсоткової впевненості, що готувати їжу і подавати її дітям будуть здорові люди. Тож попри осучаснене шкільне меню, котре обіцяє дітям здорове харчування, гарантії, що вони залишаться здоровими після обідів у шкільних їдальнях і дитсадках, немає.

Хмельницький.