«Україна почала відновлювати свій науковий флот. Це дуже гарна новина і одна з причин, чому ми зібрались в Одесі на морському вокзалі. Адже саме тут ми передаємо нашим науковцям — арктичній станції «Академік Вернадський» криголам «Джеймс Кларк Росс», придбаний нашою державою. Це не великий подвиг, але це, дійсно, хороша новина. Україна входить до престижних світових клубів космічних та арктичних держав і сьогодні Україна починає повертатися у світовий океан». На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, відкривши засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад, участь у якому взяли голови ОДА, обласних рад, керівники окремих міст та РДА.

Це, за словами Президента, дає нам великі можливості для вивчення ресурсів світового океану, для участі на рівних у глобальних світових проектах.

«Світовий океан — це простір, де відбувається найбільше наукових відкриттів у наш час, у XXI столітті. І щоб посісти там гідне місце, Україна має будувати свої кораблі, а поки вони будуються — купувати», — сказав глава держави, наголосивши, що Україна ставить перед собою амбітну мету — втілити масштабну програму відродження науково-дослідницького флоту нашої держави. «Ми пропонуємо поставити собі таку високу планку. Вона непроста, але дуже логічна. Йдеться про 36 наукових суден, із яких 12 — океанські, льодового класу. Чому саме 36? Це символічна цифра. Стільки суден становив науковий флот України в 1991 році», — пояснив керманич, наголосивши, що за роки незалежності ми, на жаль, втратили всі 36 кораблів, і закликав представників регіонів долучатися до втілення цієї амбітної мети.

Окремо Президент торкнувся й низки інших актуальних питань — ситуації з COVID та протидії йому, а також ситуації з опалювальним сезоном.

Зокрема, щодо боротьби з коронавірусом, то Володимир Зеленський зауважив, що вихід один — вакцинація. «Маємо збільшувати відсоток вакцинованих людей, щоб знайти вихід з цього колапсу», — сказав він, додавши, що питання вакцинації сьогодні найактуальніше у світі.

До того ж глава держави зауважив, що очікує від голів регіонів інформації про початок опалювального сезону і тарифи на тепло.