Насамперед вони повинні були відшукати кошти для співфінансування реконструкції системи киснепостачання Шепетівської багатопрофільної лікарні. Адже кожна нова хвиля захворюваності на ковід ставить лікарів, а головне — пацієнтів, у глухий кут, коли життя людей опиняється під смертельною загрозою від нестачі чи перебоїв із подачею кисню.

І нині ситуація у відділенні, що надає допомогу хворим на коронавірусну інфекцію, залишається критичною. Як було озвучено під час сесії, на лікуванні в закладі зараз перебувають 128 ковідних хворих, вісьмох рятують у реанімаційному відділенні, і п’ятеро з них — на апаратах ШВЛ. Усі вони потребують кисневої підтримки.

З початку пандемії лікарня отримує кисень із львівського заводу, але той деякий час взагалі не працював. І тепер виробничники повідомляють, що їм з низки причин доводиться працювати не на повну потужність, тому виконувати всі замовлення вкрай важко, трапляються збої.

Щоб виходити із критичних ситуацій, які ставались не раз, лікарня та представники місцевої влади звертались до місцевих підприємців, депутатів міської ради, всіх небайдужих із проханням допомогти транспортом, кисневими балонами — всім можливим, щоб доставити хворим кисень. Останнім часом істотну допомогу надає Хмельницька АЕС, де почали виробляти медичний кисень. Однак цих обсягів замало для стабільної роботи медичного закладу. Майже весь час медперсонал працює у стані стресу від того, що хворі можуть просто задихнутися без підтримки.

Газета теж розповідала про ці проблеми. Здавалося, спільний крик про дoпомогу було почуто — лікарні була обіцяна фінансова підтримка для реконструкції системи киснепостачання. Попередньо проект був оцінений у понад десять мільйонів гривень. Однак зробити все максимально швидко не вдається. Вісім мільйонів із цієї суми знайшли депутати обласної ради в обласному бюджеті. А от ще 2,5 мільйона гривень змушені відшукати депутати Шепетівської міськради. Оскільки у вільному розпорядженні таких сум немає, вони вирішили забирати їх з тих об’єктів, на які гроші були заплановані раніше.

Так, довелось зупинити фінансування виготовлення проектно-кошторисної документації для міського центрального стадіону «Локомотив» та парку культури і відпочинку. Це важливі об’єкти для Шепетівки. Однак у місті, де під загрозою життя людей, — тепер не до розваг. Депутати прийняли зважене рішення: спочатку — гроші для станції, а потім, коли в казні з’являться додаткові надходження, можна буде повернутись до фінансування стадіону і парку. Загалом на цих об’єктах «зекономили» 373 тисячі гривень. Віднайти їх у майбутньому сподіваються під час наступних сесій міської ради, де розглядатимуть земельні питання, можливість підвищення оренди за використання землі та проведення аукціонів.

Необхідну для кисневої станції суму шукали просто по крихтах. Але це вкотре переконало: громада збирається в один кулак, коли перед нею постають смертельно небезпечні виклики.

Чому б і всій країні не діяти так само?

Хмельницька область.

Фото: shepetivka-rada.gov.ua