За нього проголосували всі присутні на сесії депутати. Від поштовиків вимагають припинити знущання над споживачами — через «реформування», яке розпочалось у жовтні, страждають передусім сільські жителі.

Роблять життя без газет

За словами депутата Тростянецької міськради Інни Борисенко, сільським жителям практично перестали доставляти додому передплачені газети. Неможливо отримати й інші послуги: заплатити за газ чи електрику, відправити листа або посилку, купити елементарний поштовий конверт. 

Почалися всі ці проблеми після того, як на Сумщині стартувала «реформа»: стаціонарні відділення зв’язку в селах закрили, листонош, котрі там працювали роками, а нерідко й десятиліттями, звільнили, а обслуговувати людей доручили «пересувним поштомобільним групам». Однак те, що було, відрізняється від того, що стало, як небо і земля. Селяни тепер не знають, коли їм чекати «поштомобіль» та чи привезе він пенсію, а про газети взагалі мови немає: люди повідомляють про масові випадки, коли «мобільні листоноші» залишали привезені пачки періодики в магазині, клубі чи ще в якомусь місці.

Тим часом зв’язківці зобов’язані доставити газету або журнал безпосередньо читачеві додому: ця послуга закладена у вартість передплати й оплачена споживачем. «Укрпошта» створила серйозну проблему також із передплатою селянами періодичних видань на наступний рік: раніше це можна було зробити у відділенні зв’язку або скористатися послугами «свого» листоноші, але після того, як відділення закрили, а листоношу звільнили, селянам доведеться передплачувати газети в містах, де поки що працюють поштові відділення.

Міський голова Тростянця Юрій Бова на сесії поінформував, що до нього також масово звертаються люди через життєві складності, створені керівними поштовиками. До складу ОТГ увійшло чимало сіл, тож проблеми приєднаних територій стали спільними для всієї громади. «Жителів сіл цинічно викреслюють із суспільного життя, — вважає Ю. Бова. — Дехто вже понад місяць не отримує свою газету. Це може призвести до того, що селяни більше не передплачуватимуть періодичних видань».

Кому потрібні такі зміни?

Проблеми з поштовим обслуговуванням, аналогічні тростянецьким, утворились і в інших громадах Сумщини. У Нижній Сироватці Сумського району чекають на скорочення половина листонош — троє із шести. Після такого «реформування» поштарки фізично не зможуть вчасно доставляти навіть пенсії: з доставкою періодичних видань затримки відбуваються вже кілька останніх років. Село, в якому мешкають чотири тисячі людей, розкинулось на величезній території: від одного його кінця до іншого — не менш як 20 кілометрів, тож кожна із шести листонош нині обслуговує дільницю завдовжки 15—19 кілометрів. А що буде, коли половину штату скоротять? Місяць тому Нижньосироватське поштове відділення приєднали до одного із сумських міських, а про подальші перспективи нічого не відомо.

Під скорочення потрапили сільські поштові відділення в сусідній Боромлянській ОТГ. У громаді налічується 5,2 тисячі жителів, і якщо запланована «реорганізація» відбудеться, їх обслуговуватимуть лише три листоноші. Єдиний транспорт, який у них є, — велосипеди. Узимку ними користуватися нереально. Тим часом листоноші мають вчасно і безпечно доставити гроші 2,2 тисячі пенсіонерів. А ще ж періодика та інша робота — виконати її буде неможливо фізично.

Сумська область

На знімку: у селах, де закрили поштові відділення, листоноші сортують газети на землі.

Фото з сайту rayon.in.ua