Бо, як правило, з’являються додаткові кошти, котрі можна використати з користю для громади. Але, як сказав міський голова Олександр Симчишин, рішення останньої сесії виявилось не таке оптимістичне, як би того хотілося, маючи на увазі те, що гроші пішли зовсім не на те, на що планували заздалегідь.

Попередньо аналізуючи дані бюджетного року, депутати розуміли, що є всі шанси перевиконати дохідну частину майже на 40 мільйонів гривень. Заробити такі кошти в доволі непростих економічних умовах — завдання не з легких. Однак місту вдалось це зробити. Здебільшого — завдяки сумлінним платникам податків, котрі наповнюють скарбницю. Та й міська влада доклала чимало зусиль, щоб збільшити дохідну частину.

Додаткові фінанси планували використати не тільки для пришвидшення робіт на вже розпочатих об’єктах будівництва, реконструкції та ремонтів, а й для початку нових важливих проектів.

— Але мусимо віддати майже 39 мільйонів гривень на оплату енергоносіїв для бюджетних установ. І це тільки до закінчення року — на листопад—грудень. Нові ціни на блакитне паливо не залишають вибору, — продовжив міський голова.

Рішення справді непросте, але без нього не обійтись. Якщо міська влада не підтримає свої бюджетні установи, останні просто залишаться без тепла, а цього допустити не можна. От і виходить, що зароблені для бюджету гривні підуть у топки котелень.

З-поміж іншого, депутати проголосували за інвестиційну програму підприємства «Південно-західні тепломережі». Це один із двох теплопостачальників, що обігріває жителів обласного центру. В міськраді сподіваються, що підтримуючи його тепер, з часом зможуть зекономити на витратах на енергоресурси.

Навіть попри незаплановане витрачання грошей на енергоносії, все-таки вдалося знайти фінансовий ресурс для підтримки низки об’єктів медичної, освітньої, соціальної інфраструктури тощо.

Так, додаткові кошти отримає ДЮСШ-1, яка починає реконструкцію своєї спортивної бази. Продовжиться і реконструкція відділення невідкладних станів та реанімації міської дитячої лікарні. Не залишаються осторонь міські депутати і у співфінансування такого проекту, як запуск аеропорту «Хмельницький». Хоча цей об’єкт важливий для всієї області, проте без спільної підтримки реалізувати його неможливо.

Не забули депутати і про значно менші, але не менш важливі для хмельничан об’єкти. Так, відчують їх турботу мешканці однієї з вулиць обласного центру, де закінчать ремонт. А ще — у двох селах, які тепер входять до складу міської територіальної громади. Для них знайшли гроші для будівництва водогонів.

Сесія підтримала також співфінансування капітальних ремонтів житлових будинків.

Депутати подбали не тільки про те, щоб розподілити вже зароблені кошти, а й про майбутні джерела надходжень. Зокрема, місто долучиться до програми UNICEF «Громада, дружня до дітей і молоді» і буде боротися за отримання грантових коштів у цій сфері.

Нові надходження у новому році очікуватимуть і від індустріального парку «Хмельницький». Для цього затвердили переможця конкурсу управителів індустріального парку. Очікують, що це дасть змогу залучити майже 100 мільйонів гривень для його створення і розвитку.