На шостій сесії Житомирської обласної ради восьмого скликання депутати ухвалили звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, НКРЕКП, Антимонопольного комітету та Ради національної безпеки і оборони України щодо заяви АТ «Житомиргаз» про зростання тарифу на розподіл природного газу.

У зверненні зазначається, що наміри керівництва АТ «Житомиргаз» підвищити тарифи на транспортування природного газу для населення у 2,5 раза та спроба провести громадські слухання з цього питання в закритому режимі викликали обурення громади області — тим паче що згідно з Меморандумом про непідвищення рівня тарифів, підписаним на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулося в Києві під головуванням Президента України, до кінця опалювального сезону тарифи для населення на тепло і гарячу воду не зростатимуть.

Депутати Житомирської обласної ради констатують, що заяви АТ «Житомиргаз» про підвищення тарифу мають спекулятивний характер та несуть ознаки свідомої дестабілізації соціальної та економічної ситуації в Житомирській області, і звертаються до Ради національної безпеки і оборони України з проханням перевірити дії АТ «Житомиргаз» на відповідність державним інтересам України. Водночас вони закликають Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Антимонопольний комітет та НКРЕКП вжити заходів для унеможливлення підвищення тарифу на транспортування природного газу АТ «Житомиргаз».

Також депутати майже одноголосно підтримали звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення тарифів і забезпечення їх обґрунтованого рівня.

У зверненні зазначається, що депутати Житомирської обласної ради глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення. «Вважаємо неприпустимими спроби перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і відповідні бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку», — заявляють депутати обласної ради.

Ураховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціального напруження, облрада закликала Верховну Раду та уряд вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів; забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх у майбутньому; відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету України на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів; спрямувати не менш як 20 мільярдів гривень від допомоги, що надійшла Україні від МВФ, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг; а також забезпечити автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує.

Житомирська область.

Фото з сайту Житомирської обласної ради.