У Києві відбулося XV розширене засідання Багатонаціонального об’єднаного координаційного комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування (БОКК) під головуванням новопризначеного співголови БОКК від України — начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Шаптали та співголови БОКК від США — начальника управління політики та стратегії Командування ЗС США в Європі бригадного генерала Чарльза Міллера.

Під час засідання було розглянуто результати роботи структурних компонентів БОКК за 2021 рік та план роботи його комітетів і підкомітетів на 2022 рік. Крім того, обговорювали питання продовження консультативно-дорадчої допомоги від країн-партнерів, взаємосумісності ЗС України з НАТО, основні напрями зосередження зусиль допомоги для ЗС України через формат Україна—НАТО, воєнно-стратегічну ситуацію в Україні та довкола її кордонів, поточну безпекову та оперативну ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил.

— Збройні Сили України продовжують виконувати триєдине завдання із захисту територіальної цілісності держави, реформування та трансформації системи управління, нарощування власних оперативних спроможностей, а також адаптації їх до стандартів НАТО. Завдання, визначені у Стратегії воєнної безпеки, будуть неухильно виконуватися, — наголосив начальник Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Шаптала.

Із доповіддю про висновки та узагальнені результати проведення СКШН «Об’єднані зусилля-2021», а також плани щодо проведення СКШН «Об’єднані зусилля-2022» виступив начальник Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Олексій Таран. Він також окреслив стан та перспективи впровадження трирічного циклу підготовки у ЗС України.

— Ми розраховуємо, що з допомогою БОКК зможемо синхронізувати наші навчальні плани та календарі, що дасть змогу збільшити кількісно і покращити якісно наші спільні навчання, — прокоментував начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Свої доповіді також виголосили представники Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України щодо стану реформування системи військового управління ЗС України та Головного управління військового співробітництва і верифікації Збройних Сил України стосовно результатів роботи ЗС України в рамках БОКК.

— Окрім механічної зміни управлінської структури, для нас особливо актуальним залишається питання запровадження нових управлінських процесів, відповідно до практик і стандартів країн НАТО, — акцентував генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Представники країн—учасниць БОКК, зокрема генерали Девід Болдвін та Чарльз Міллер (США), Вілліам Сеймур (Канада), Марек Соколовскі (Польща), Міндаугас Степонявічюс (Литва), Лена Перссон-Херлітз (Королівство Швеція), Штефан Ковач (Словацька Республіка) та капітан І рангу Крістіан Хауманн (Королівство Данія), полковник Люк Оувенс (Велика Британія) та пані Хелена Аківумі (представництво НАТО в Україні) висловили свої пропозиції щодо основних напрямів зосередження зусиль допомоги для ЗС України.

За словами генерал-ад’ютанта Національної гвардії штату Каліфорнія генерал-майора Девіда Болдвіна, наразі відзначаються радикальні зміни в організації, доктринальній та операційній діяльності ЗС України, а також збільшення уваги БОКК на підвищені оперативних спроможностей ЗС України.

Участь у засіданні БОКК, як учасники цього формату зустрічей, уперше взяли представники ЗС Словацької Республіки. Під час протокольної зустрічі генерал-лейтенанта Сергія Шаптали із заступником начальника Генерального штабу ЗС Словацької Республіки генерал-майором Штефаном Ковачем сторони обговорили питання поглиблення двосторонньої співпраці.

— Висловлюю вдячність урядам представників БОКК за збереження єдності дій міжнародної коаліції у протистоянні агресивній політиці Росії, адже поряд із політичною та дипломатичною складовими вагоме значення має й практична військова співпраця з іноземними партнерами. Посилення співробітництва на всіх рівнях, по-
глиблення політичної та практичної взаємодії є одним із важливих засобів забезпечення національної безпеки України, — підсумував начальник Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Шаптала.

ДовІдково

Багатонаціональний об’єднаний координаційний комітет (БОКК) створено з метою формування, координації та контролю виконання завдань із реформування та набуття спроможностей Збройними Силами України, їхніх органів управління та іншими складовими сил безпеки та оборони (Національна гвардія України та Державна прикордонна служба України).

Управління зв’язків із громадськістю Збройних Сил України.

Фото Управління зв’язків із громадськістю Збройних Сил України.