«Усі ми знаємо, що може капелан на службі для Бога і України. Але є принципи, які військовий капелан ніколи не порушить», — зазначають у службі.

1. Капелан НІКОЛИ не відмовить вам у розмові, а також у молитві за вас і вашу потребу. Він вислухає, почує, спробує зрозуміти і допомогти.

2. Капелан НІКОЛИ не вирізняє, з якої ви церкви. Він служить наставником і щирим співрозмовником для всіх деномінацій і конфесій, навіть для атеїстів.

3. Капелан НІКОЛИ не робить з армії церкву, але він є уповноваженим церкви в армії. Якщо церква в силі допомогти армії — то допомагає, якщо ні — капелан у молитві просить Бога прийти на допомогу.

4. Капелан НІКОЛИ не бере до рук зброю. У нього зовсім інші завдання і цілі. В армії є достатньо військових, аби вправно і влучно стріляти з усіх видів зброї. Зброя в руках капелана може бути виправдана лише у випадку, коли капелан захищає свого підопічного пораненого воїна, що є небоєздатним. Лише тоді він може схопитися за зброю і поцілити в бік ворога.

5. Капелан НІКОЛИ ніким не командує, але є частиною єдиної команди. В армії він так само підпорядковується командуванню, як і всі інші.

6. Капелан НІКОЛИ не обговорює накази командування з особовим складом. Правильні накази чи не дуже — не завдання капелана їх обговорювати. Його завдання запитати особовий склад, чим капелан може допомогти якісно виконати наказ. Запитати і допомогти виконати.

7. Капелан НІКОЛИ не розголошує іншим про душевні, таємні розмови тих, хто до нього прийшов на сповідь. Навіть коли про це просять командування, ВСП, прокуратура, суд. Капелан завжди мовчить, чим зберігає надзвичайну довіру до себе і до капеланської служби загалом.

8. Капелан НІКОЛИ не здивується гріху, який ви вчинили і про який розказали йому, щиро відкрившись. Ніколи не осудить, а спробує допомогти отримати Господнє прощення, примирить із ближніми та підтримає щире бажання більше так не чинити.

9. Капелан НІКОЛИ не скаже на «чорне», що це — «біле», і навпаки. Він покликаний говорити правду завжди. Капелана легко обманути, але коли відкриється правда, капелан не скаже ні слова докору чи осуду. Лише зрадіє, що правда перемогла.

10. Капелан НІКОЛИ не живе 100 років. Він — смертний, як і всі військові, цивільні. Єдине, що на похованні капелана кажуть: «Ще побачимось у Домі Отця Небесного!».

11. Капелан — це НІКОЛИ тільки про смерть, поховання, вшанування, кладовища. Капелан — це ще і про вінчання шлюбу, священнодію хрещення й молитви за новонароджених, освячення житла, місця роботи, настанову та мотиваційне слово на офіційних заходах.

12. Капелан НІКОЛИ не буде «затягувати» вас у свою церкву, виконувати церковні порядки, традиції. Але він залюбки направить вас до церкви за вашим бажанням. Знайде адресу, допоможе доїхати до неї в неділю. Навіть якщо ви попросите допомогти вам із церквою, до якої він не належить.

13. Капелан НІКОЛИ не служить один. Хоча здається, що він — один на весь батальйон чи бригаду, за ним стоять уся його церква і Бог. Це багато людей і всемогутній Господь, який оберігає у важких ситуаціях і дає перемогу в бою з ворогом.

14. НІКОЛИ не просіть у капелана виконати те, що він НІКОЛИ не виконає.

Фото 93-ї бригади «Холодний Яр».