На жаль, навряд чи його результати приведуть до ефективних дій, спрямованих на реальне вповільнення глобального потепління.

Поки впливові учасники конференції не змогли домовитися навіть про фінансову допомогу тим, хто її потребує. Зокрема, було оголошено, що виконання обіцянки виділяти по 100 мільярдів доларів на рік на боротьбу зі зміною клімату в країнах, які розвиваються, ти знову відкладається.

«Розвинені країни знову нас підвели, — сказав прем’єр-міністр Фіджі Френк Байнімарама. — У їхньому розпорядженні є ресурси й технології, що дозволяють радикально змінити ситуацію, але вони відкладають фінансування другий рік поспіль. Нам пропонують прийняти цей факт і терпляче чекати до 2023 року».

Байнімарама нагадав, що від моменту підписання Паризької угоди на Фіджі обрушилося вже 13 циклонів. Відкладати створення стійких механізмів адаптації до мінливого клімату не можна, наголосив він, а для цього потрібні гроші.

Главу уряду Фіджі підтримав міністр клімату й довкілля Гренади. «Зміна клімату на островах — це не якась абстрактна річ, це — реальність, — наголосив Саймон Стіелл. — Ми беремо участь у марафоні, що веде нас до обмеження потепління рівнем у півтора градуса за Цельсієм, а адаптація — це спринт, оскільки ми зустрічаємося з катастрофічними наслідками зміни клімату вже зараз», повідомляє Центр новин ООН.

Міністр юстиції, комунікації і закордонних справ Тувалу Саймон Кофе звернувся до учасників конференції в Глазго, стоячи по коліно в океані (на знімку). В такий спосіб він наочно продемонстрував проблему глобального потепління, яку не хочуть помічати лідери тих країн, яких перегрів планети ще не торкнувся.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Міністерства юстиції, комунікації і закордонних справ Тувалу.