Рішення було прийняте після того, як упродовж останніх трьох тижнів у місті вдвічі зросла кількість заражених коронавірусом.

За правилом 2G, невакцинованим громадянам не дозволяється відвідувати будь-які громадські місця, а також заклади громадського харчування. Як повідомляє агенція dpa, влада Берліна вимагає від керівників і власників цього сектору дозволяти вхід лише тим, хто вакцинувався й одужав після хвороби. 

Щоправда, правила не поширюються на громадський транспорт, супермаркети та інші місця, необхідні для повсякденного життя.

Ідеться також про те, що сенат розглядає можливість впровадження ще жорсткішого правила — 2G-plus. Згідно з ним, від вакцинованих і тих, хто одужав, також вимагатиметься негативний результат тесту на COVID-19. Утім, такий захід може стати необхідним у разі, якщо кількість нових випадків захворювання зростатиме. Оскільки в Німеччині у жовтні скасували безплатні експрес-тести, то це правило «ненав’язливо» мотивує людей зробити щеплення якомога швидше.

Нині Берлін поки що надає різноманітним установам можливість вибору: на власний розсуд вирішувати, яке правило застосовувати — 2G чи 3G. Друге з них дозволяє вхід невакцинованим з негативним результатом тесту. До речі, на об’єктах з 2G не обов’язково дотримуватися правила соціальної дистанції і носити захисні медичні маски.

Захворюваність на коронавірус у Берліні впродовж останнього тижня становить 195 випадків на 100 тисяч жителів, а в деяких районах столиці вона перевищує 200 випадків.

За даними сенату міста, нині пацієнти з коронавірусом займають понад 11% потужностей реанімації столиці.

Берлін.