Таку суму коштів для регіону затвердив уряд. Але жодним рядком на фінансування ні в урядових, ні в президентських програмах добудова шкіл в селах Озерці та Степангород колишнього Володимирецького (нині Вараського) району не значиться.

Першу чергу обох шкіл уже введено в експлуатацію

За даними Рівненської ОДА, реконструкція Степангородської ЗОШ І—ІІІ ступенів по вул. Шевченка, 59, у Степангороді Володимирецького району під Степангородський НВК «Загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів — дошкільний навчальний заклад (ДНЗ)» Володимирецької районної ради» розпочалась у 2016 році. У грудні 2018-го завершено та введено в експлуатацію перший пусковий комплекс першої черги будівництва, розрахований на 150 дітей.

Будівництво Озерецької ЗОШ I—II ступенів в Озерцях Володимирецького району розпочалось у вересні 2016 року. Потужність закладу — 196 учнівських місць. У рамках «Великого будівництва» першу чергу об’єкта завершено та здано в експлуатацію у 2020 році.

Виконані роботи: збудовано блок № 1 (навчальні класи, вчительська, кабінет директора, спеціалізовані медичні кабінети, спальні та ігрові кімнати, допоміжні приміщення); виконано реконструкцію наявної їдальні; збудовано котельню, встановлено котли; збудовао очисні споруди; збудовано трансформаторну підстанцію; виконано роботи із благоустрою.

Яка доля подальшого будівництва наших шкіл?

Сергій Кондрачук, голова Рівненської обласної ради, на запитання про відсутність добудови шкіл у Степангороді і в Озерцях у перспективних планах влади на 2022 рік відповів дослівно так: «В обласних програмах, планах розвитку ці заклади є. Чому їх нема в постановах уряду — питання до Кабміну. Обласна рада, головою якої я є, на жаль, не має до формування урядом переліку об’єктів жодного стосунку».

На брифінгу 8 листопада в Рівненській ОДА Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської ОДА, на запитання про перспективи подальшого фінансування будівництва шкіл в Озерцях і Степангороді повідомив, що реалізація другої черги робіт по цих об’єктах буде здійснюватися за наявності фінансування як з державного, так і з місцевого бюджету. У 2021 році фінансування з державного бюджету на ці об’єкти не затверджували.

Можливими джерелами фінансування зазначених об’єктів є субвенція з державного бюджету, місцеві бюджети та інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

Пропозиції щодо розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та за об’єктами (заходами) подають в тому числі й народні депутати України. Тож територіальні громади Вараша і Володимирця можуть звернутись до народних депутатів України щодо сприяння в реалізації об’єкта шляхом виділення коштів субвенції.

Сподіваємось, у 2022 році ситуація зміниться, однак і територіальні громади мають бути зацікавлені в дофінансуванні своїх об’єктів та акумулювати всі ресурси для їх реалізації, сказав Сергій Подолін.

Від редакції:

Проблема будівництва нових шкіл на багатодітному Рівненському Поліссі стоїть дуже гостро. За попередніми підрахунками, їх потрібно понад десять. Щорічне фінансування ДФРР кількох шкіл  Рівненщини (потрібні ще й дитсадки, як, скажімо, у Старосільській та Березівській громадах, де за наявності 640 і більше малюків у кожній їх взагалі немає) лише частково знімає соціальне напруження щодо потреби у школах. Бо батьки не хочуть пускати дітей в аварійні школи, скажімо, у Вирах, Чабелі, Колках та ін. і не раз заявляли про це під час протестних акцій. Самотужки область цю проблему розв’язати не зможе — надто великі кошти потрібні. Хіба що на умовах співфінансування.
Тож давно назріла потреба (і про це ставив до відома уряд голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, депутати на сесіях Рівненської обласної ради) у прийнятті Державної програми будівництва шкіл на Рівненському Поліссі, яке до того ж свого часу зазнало впливу аварії на ЧАЕС. Адже на Поліссі висока народжуваність, тож потреба у школах, дитсадках дуже велика. Деякі школи переповнені, діти навчаються у дві зміни, немає спортзалів, їдалень... Під класи виділяють пристосовані приміщення.
Нормальних умов для навчання дітей у школах вимагають від уряду батьки. Сподіваються, що їх почують. Про це пишуть і в листах до редакції нашої газети.

Володимирець
Рівненської області.