Ігор Чернецький та Олег Марусяк (зліва направо).

Ініціатор створення Центру для учасників АТО та їхніх сімей Ігор Чернецький сам пройшов Майдан, був в епіцентрі військового протистояння на сході країни. 

Нещодавно в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулася зустріч з учасниками АТО/ООС та членами їхніх сімей, представниками громадських організацій, які опікуються ветеранами. Порушили, зокрема, й питання соціального захисту. Участь у засіданні взяли й народні депутати.

«Особливо вразила доповідь ініціатора створення «Бандерівського схрону» Ігоря Чернецького, — поділився враженнями народний депутат Олег Марусяк. — Як учасник АТО він разом із волонтерами робить велику справу — допомагає ветеранам, котрі з якихось причин залишилися на узбіччі життя. Моральна підтримка, психологічний супровід для колишніх бійців важливі. Чимало з них після перебування в «Бандерівському схроні» повертаються до своїх родин, знаходять реалізацію своїх здібностей у цивільному житті. Для організації цього процесу потрібні значні ресурси. Звісно, допомагають влада, благодійники-підприємці. Та навіть покупці, які придбали виготовлені тут ветеранами дерев’яні іграшки. Ігор залучає мешканців центру до посильної роботи, й у такий спосіб хлопці адаптуються швидше, бачать перспективу. Але суспільство має більше долучатися. Тож я запропонував прийняти посильну участь у цій непростій справі в господарському плані».

«Потрібно підтримувати будь-які ініціативи з адаптації ветеранів, адже колишні бійці воювали за наші мир і спокій. Чимало з них повернулися після поранень понівеченими морально та фізично та ще й іноді обтяжені нерозумінням у своїх сім’ях», — акцентує Олег Марусяк.

У Центрі мають намір приймати й ветеранів з обмеженими фізичними можливостями. Тут вирішили обладнати пандуси та й загалом упорядкувати територію. Звісно, відколи церковна громада села Клубівці передала для облаштування «Бандерівського схрону» колишню резиденцію священика, зміни разючі. Однак і потреби зростають. Олег Марусяк звернувся до підприємців, які й надали будматеріали, інші допомогли з доставкою. Є потреба в ремонті автомобілів, які необхідні для перевезення ветеранів до медзакладів чи соціальних центрів. Тож народний депутат і тут підставив своє плече.

«Вважаю, що держава мала б підтримувати насамперед такі ініціативи. Так само не залишуся осторонь. Тішить, що на рівні області є підтримка, зокрема особисто голови ОДА Світлани Онищук», — підсумовує Олег Марусяк.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.